Gruvbolaget Boliden hävdar att det inte har något ansvar för giftkatastrofen i Arica i norra Chile. Foto: Ur dokumentären ”Blybarnen”

Boliden erbjöd hjälp – för pengar

Uppdaterad
Publicerad

Boliden har stämts av 700 bybor efter giftkatastrofen i Chile, där många har blivit sjuka efter att gruvavfall dumpats. Boliden nekar ansvar men säger sig ha erbjudit den drabbade staden experthjälp för sanering.

Gruvbolaget Boliden hävdar att det inte har något ansvar för giftkatastrofen i Arica i norra Chile.

Bolaget har uppgett att man trots det erbjöd sig att hjälpa till att sanera platsen där giftavfallet dumpats, men att hjälpen avvisades.

Bolidens avfall i Chile

Ville ha betalt

Nu visar det sig att Bolidens hjälperbjudande kom med ett pris. När Aricas borgmästare 2003 vände sig till Boliden som ett av flera bolag för att få hjälp blev svaret att Boliden krävde 700 dollar om dagen, flygbiljetter i business class och betalda hotell för att ställa sin expertis till förfogande.

Detta alltså för att sanera giftavfall som Boliden självt producerat. Kraven avslöjas i ett fax från Boliden som Dagens Nyheter refererar till.ille

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet