Branden kraftigast på den sydvästra delen av carporten, där även sopkärlen står utplacerade. Foto: Räddningstjänsten

Branden utreds av polis

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att branden i Robertsfors igår startade i en av soptunnorna på sidan av carporten som totalförstördes. Polisen har tagit upp en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Fyra personbilar totalförstördes, tillsammans med en cirka 40 meter lång carport, i branden som härjade på Skolgatan i centrala Robertfors vid 16-tiden på söndagen.

Även om brandorsaken inte är helt fastställd så har räddningstjänsten en teori och polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Man kan se att det har stått sopkärl där i anslutning till fasaden i den sydvästra gaveln på carporten. Vi kan inte säga att branden startade där, men mycket talar för det, säger Marcus Forsvall vid räddningstjänsten i Umeå.

Branden var också kraftigast på just den sydvästra gaveln, men räddningstjänsten är försiktiga med skuldbeläggning.

– Det är polisens uppgift att utreda, säger Forsvall.

Oklart om utredning

Polisen var också på plats under söndagen. Vad som hänt sedan dess är oklart. SVT har försökt nå ansvarig utredare hos polisen under dagen, men utan att få svar.

Klart är att en anmälan är upprättad och att det inom polisen pratats om att göra en teknisk undersökning under måndagen. Det är oklart om den är genomförd än.

Hade tur med vädret

Eftersläckningsarbetet pågick till omkring 20.00 på söndagskvällen. Inte mycket blev kvar av carporten, som ni ser i bilderna.

– Man kan se lite färg kvar på en av bilarna, säger Marcus Forsvall.

Räddningstjänsten är idag tacksamma att vinden igår inte låg på åt andra hållet.

– Då hade vi väldigt troligt fått en spridning åt angränsande carport. Nu trycktes den mesta av röken bort. Vi hade lite tur med vädret där, säger Forsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.