Foto: SVT

Beatrice körde spark på fel sida – bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Beatrice Andersson i Rödåsel utanför Umeå bröt mot lagen – genom att köra spark på fel sida om vägen. Att hon riskerade böter var ingenting hon brydde sig om. Hon tyckte att lagen var fel och skrev brev till kommunikationsministern för att kräva lagändring.

– Jag åker på vänster sida för att det är mycket säkrare, då får man möta bilarna. I värsta fall kan man då kasta sig från vägen om man ser att bilen kommer nära, sa Beatrice Andersson.

Det var den 16 december 1967 som hon framförde sparken på fel sida vägen i Västerbotten och ett tv-team var på plats. Nu har kvinnan från Rödåsel som körde spark på fel sida vägen blivit en dokumentär, ”Sparkstöttingsfrun”.

Skrev brev till Olof Palme

Lagen att sparken ska köras på samma sida som bilarna tyckte Beatrice var något som kommunikationsministern borde kunna ändra på. Och därför skrev hon ett brev till Olof Palme – och fick svar. Svaret var vänligt men bestämt. Det skulle inte bli några lagändringar. Men inget slit som inte lönar sig. Frågan blev väldigt uppmärksammad i hela riket.

– Aftonbladet, Expressen och lokaltidningarna var här, säger Beatrice dotter Cathrin Andersson.

Skulle hellre ta böter än köra på rätt sida

Dottern beskriver sin mamma som en kvinna med starka åsikter som stod upp för det hon ville. Trots att hon hade cancer som gjorde henne trött, vilket var tabu att prata om på den tiden, var hon en drivande kvinna. Om hon skulle bli stoppad av polis och få böter för att hon framförde sparken på fel sida vägen så skulle hon ta det.

– Det gör jag, sa Beatrice utan tvekan när reportern i tv-teamet ställde henne den frågan 1967.

Men hon klarade sig utan böter. Lagändringen kom till slut, några år senare, men tyvärr fick hon aldrig uppleva det själv då hon hade förlorat kampen mot cancern när lagen ändrades.

– Jag är jättestolt över de spår som hon satte här på jorden, säger dottern Cathrin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.