Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bekantar sig räven med bostadsområdet på Ersboda. Foto: Cecilia Stener

Cecilia på Ersboda fångade räv på film: ”Fyraåringen tyckte det var supercoolt”

Publicerad

Under helgen smög en rödräv omkring inne på ett bostadsområde på Ersboda i Umeå. Cecilia Stener med familj fångade besöket på film.

– Den såg fin och välmående ut. Fyraåringen tyckte det var supercoolt, säger hon.

Stina befann sig nära fönstret under lördagen när hon plötsligt såg något svischa förbi i ögonvrån.

– Katter och fåglar rör sig mycket här, men jag såg att det här var något större. Först trodde jag att det var ett barn som klättrade i en av snöhögarna, säger Cecilia Stener.

Synts till i området

Det var första gången som Cecilia sett räven inne på gården. Däremot har flera sett spår både vid förskolan och promenadstråken i området.

– Den verkar inte ha varit på något djur eller snott mat. Den var lugn och orädd vilket såklart är lite konstigt, säger hon.

Imponerade på fyraåringen

Det blev en häftig naturupplevelse för stora delar av familjen.

– Jag kommer från en liten by i Jämtland. Först reagerade jag inte nämnvärt men tänkte senare att det kanske inte var supervanligt just här. Min tioåring tyckte den var fin, inte så mycket mer. Fyraåringen tyckte det var supercoolt, säger hon.

Ofarligt enligt Länsstyrelsen

Enligt Länsstyrelsen Västerbotten finns det ingen anledning till oro om en frisk räv rör sig i ett bostadsområde.

– Mat är ofta en drivkraft för djur att komma närmare människor. Jag skulle personligen inte vara orolig om man inte har en kanin ute eller så, säger Hanna Johansson Jänkänpää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.