Civilminister Ardalan Shekarabi (S) Foto: SVT

Civilministern: ”Beslut fattas av våra folkvalda”

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är ansvarig hos regeringen i stor-regionfrågan. Han ser inte motståndet till en storregion bland medborgare och politiker i norra Sverige som något problem.

– Det här är effekten av en öppen process, säger Shekarabi. Civilministern tror att bildandet av storregion kan skapa ett mer jämlikt samhälle och han är skeptisk till en folkomröstning i frågan.

Det finns en politisk majoritet för en storregion i de fyra nordligaste länen, men enligt den enda opinionsmätning som gjorts visar på ett motstånd bland folket. Hur ser du på det?

Storregion

– Man måste vara lyhörd när det gäller synpunkter under förändringsprocesser. Vi satte igång det här arbetet eftersom det finns ett behov av strukturreformer. Jag vänder mig därför lite mot frågeställningen i undersökningen, som det refereras till, eftersom den på inget sätt problematiserar över den situation som är rådande idag. (redaktionens anmärkning: frågan som ställdes i SIFO-mätningen var: Vad tycker du om idén att slå ihop dagens tjugo landsting till sex storregioner?)

Rimligt att ställa krav

– Jag ser inte synpunkter som motstånd utan som en sund reaktion. Det är rimligt att människor faktiskt ställer kravet att vi motivererar varför vi ska förändra något. För mig handlar det här om att utjämna skillnaderna i vårt land. Idag har vi starka storstadsregioner och betydligt svagare områden utanför storstäderna.

– Jag vill att vårt land ska präglas av jämnstarka regioner och där vi decentraliserar frågor om regional utveckling så att det ligger närmare medborgarna. Vi ska ha en jämlik sjukvård oavsett var i landet du bor. Idag är det inte så utan vi har gigantiska hälsoklyftor där din livslängd i praktiken varierar beroende på var du bor i landet. Så kan vi inte ha det. En annan viktig del är fungerande arbetsmarknadsregioner. Idag arbetspendlar människor enligt helt annat mönster än tidigare. Då ska vi anpassa och underlätta så att människor lättare kan ta sig till jobbet – inte försvåra. 

Den politiska majoriteten som finns för storregion-bildning är bräcklig med stort motstånd i t ex Jämtland, är det ett problem att folkvalda ute i landet är emot beslutet som kan fattas i riksdagen?

– Att vi har politiker som är för eller emot en regionalisering av Sverige ser jag inte som ett problem. Om vi ska göra den förändringen så är det naturligt att vi också har en diskussion. Det här är effekten av en öppen process där det också förs fram olika argument. Jag är för en regionalisering och decentralisering av samma skäl som jag redovisade ovan.

”Beslut fattas av våra folkvalda”

Flera politiker och medborgare vi pratar med befarar att avståndet mellan politiker och väljare ökar i och med storregionen. Hur ser du på dessa farhågor?

– Tvärtom ser jag det här som en möjlighet. För mig är det centralt att man i de nya regionerna kommer att arbeta med demokrati och delaktighet. Ska de nya regionerna fungera på ett legitimt sätt mot invånarna så ställer det krav på information och tillgänglighet. Här ser jag digitaliseringens möjligheter som kan bygga nya broar in i den offentliga verksamheten.

– Jag skulle vilja säga att vi redan under rådande strukturer har ett problem och att vi nu faktiskt får en chans att åtgärda detta och bygga rätt och nytt. Men det måste utformas lokalt i varje region efter respektive behov och förutsättningar.

Om beslutet fattas av regering och riksdag, kommer det att kännas förankrat bland människor?

– Vi har ju en modell i Sverige där beslut fattas av våra folkvalda. Jag tror på den modellen eftersom den bygger på tillit. Vi överlåter till andra att fatta de beslut vi oftast inte hinner sätt oss in i eller kanske känner oss obekanta med. Det betyder inte att vi inte ska ha en öppen diskussion, men det upplever jag att vi fick efter det att jag tidigare presenterade mina tankar om en regionreform.

Sjukvårdspartiet i Norrbotten vill ha folkomröstning, kan det bli aktuellt?

– Jag tycker generellt att man bör använda folkomröstningar med försiktighet och i stället stimulera debatten runt besluten. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg varför vi vill göra detta. Idag har vi en indelning av vårt land som skapades på 1600-talet. Den har tjänat oss väl men är knappast optimal utifrån de krav som medborgarna har på ett modernt samhälle. Jag har ofta mött argumentet att detta kommer att sudda ut den regionala identiteten, men jag tror tvärtom att den regionala identiteten kommer att finnas kvar eller rent av stärkas. Vi ska inte ha strukturer för strukturers skull utan de ska finnas där för att de fyller den uppgift som medborgarna önskar att de ska fylla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet