Foto: Svt

Claudia, 5, förgiftades av Bolidens avfall

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har barnen lekt på högarna av arsenik och bly i Chile. Barnen har drabbats hårdast av det giftiga gruvslammet. Merparten av de 707 bybor som stämt Boliden är barn.

Cancer, värk i leder och skelett, kronisk hosta och andningsvårigheter har blivit vardag för många barn.

– Vi har kunnat utesluta alla andra källor till arsenikförgiftning. Det är Boliden avfall som dumpasts i Chile som är orsaken till det här, säger Göran Starkebo som är advokat för byborna.

Bolidens avfall i Chile

Människorna förgiftades

20 000 ton arsenik och blyavfall skickades till Chile från Rönnskärsverken på 80-talet. Ett företag i Chile sa sig kunna ta hand om avfallet – men istället dumpades allt i naturen. Resultatet? Miljön och människorna förgiftades.

– Ett företag som idag vill vara trovärdigt och som jobbar för hållbarhet borde också vara intresserad av att rensa upp sin gamla smutsiga historia, säger Starkebo.

Frågan avgörs i tingsrätten

Boliden vill inte kommentera stämningsansökan för SVT utan inväntar rättegången. Skellefteå tingsrätt får avgöra vilket ansvar Boliden har för de drabbade i Chile.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet