Foto: Foto: Marja-Terttu Karlsson

Då är det störst chans för norrsken – meteorologen tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Fotografierna på norrsken är överallt just nu. I Västerbotten är det mellandagarna som gäller om du vill försöka se en skymt av det spektakulära fenomenet.

– Om du vill se norrsken gör du bäst i att ta dig ut på landet, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Den senaste tiden har norrskenet fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Bland annat har Marja-Terttu Karlssons bild på norrskensvargen från Pajala delats flitigt. Även i Västerbotten har norrskenet synts på himlen och fotats av många och den som lyfter blicken kan, med lite tur, få syn på skådespelet även de närmaste dagarna.

– Det ser ut som att det kommer vara rätt molnigt de närmaste dagarna i Västerbotten, men det kan finnas luckor på himlen om man har tur, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Bra chanser i mellandagarna

Även om möjligheterna för att se norrsken de kommande dagarna är lite mindre än vad det har varit den senaste tiden, finns det ändå en liten chans för den som är sugen. Enligt University of Alaska Fairbanks norrskensprognos är det dock troligare att fenomenet kommer att kunna beskådas under mellandagarna och de första dagarna av det nya året.

– Om du vill se norrsken gör du bäst i att ta dig ut på landet, bort från allt ljus, och hålla tummarna, säger Nils Holmqvist.

Sexturism från Asien

Norrsken, eller Aurora Borealis, uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. De kolliderar sen med bland annat kväve- och syre molekyler och atomer som finns i atmosfären. I och med detta frigörs extra energi genom att ett ljus sänds ut i form av just norrsken och sydsken.

Inom den kinesiska och japanska kulturen har norrskenet en väldigt speciell betydelse. Det tros nämligen att om ett barn blir till under ett norrsken kommer det att bli särskilt lyckosamt. Detta leder till en lite annorlunda form av turism då folk från Asien reser till Norden för att ha sex i norrsken. I norra Finlands finns till och med hotell med glasigloos för upp mot 9 000 kronor natten där ett alarm går när norrskenet visar sig.

Har du själv sett norrsken någon gång?

– Jag är från södra Skåne, räcker det som svar? säger Nils Holmqvist och skrattar.

– Jag har faktiskt funderat på att åka norrut för att se det någon gång, men jag väntar nog lite tills det blir bättre förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.