Nya psykiatrihuset på Norrlands universitetssjukhus i Umeå snart klart: ”Äntligen”

Publicerad

Efter snart fyra års väntan är snart det nya psykiatrihuset på Norrlands universitetssjukhus i Umeå klart.

De nya lokalerna innebär enligt regionen ett förändrat sätt att bedriva psykiatrisk vård.

– Jag säger äntligen. Det blir jättebra, säger Mariah Fransson, avdelningschef.

Ombyggnationerna startade 2018 med en rivning av de gamla sjukhusbyggnaderna mot Holmsundsvägen. Under våren ska psykiatrihuset vara klart som bland annat ska rymma vårdavdelningar för Barn- och ungdomspsykiartin (BUP), vuxenpsykiatri, rättspsykiatrisk vård och akutmottagning.

Fem gånger bättre

De nya lokalerna innebär även ett förändrat sätt att bedriva psykiatrisk vård och har en energieffektivitet som överträffar de krav som myndigheterna ställer.

– Den nya psykiatribyggnaden är fem gånger bättre än Boverkets krav på hur mycket energi ett nybyggt hus får konsumera. Vi har ett geoenergilager med 44 st borrhål som försörjer huset med både värme och kyla. På taket installeras solfångare för varmvatten och solceller för produktion av el, säger Gunilla Reinklou.

Anpassad belysning

Det funnits ett ljus- och miljöprojekt vid en avdelning i nuvarande lokaler, något man nu tar med sig till alla vårdavdelningar i det nya huset. Alla lokaler har öppna ytor och torg och belysningen på avdelningarna kommer anpassas för att patienterna ska följa dygnsrytmen.

– Belysningen skapar en dygnskurva. Det är svart på natten, ljust över dagen. Sedan blir det lite blått på morgonen för att vakna till och lite rött ljus på kvällen för att komma till ro. Det är inte energifråga utan en vårdfråga, säger Gunilla Reinklou.

Kostnaderna inte färdiga

Slutbesiktningen av byggnaden är i maj och i september får verksamheterna flytta in i byggnaden som nästan är lika stort som Lycksele lasarett.

– Det blir tight men det är målet, säger Gunilla Reinklou.

Budgeten för projektet var 990 miljoner kronor. Vad slutpriset hamnar på är ännu inte fastställt.

– Vi har inte en slutavräkning än. Det jag kan säga är att vi håller oss inom beslutade medel, säger Gunilla Reinklou.

Följ med in i det nya huset för psykiatrin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.