Foto: Björklöven

Damlaget visar upp sig i julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man för att locka en större och bredare publik till hockeymatcher? Jo, man bjuder på sig själv i en julkalender, åtminstone om man frågar Björklövens damlag i Umeå.

– Vi vill nå ut till samma omfattande publik som herrlaget, det är en av anledningarna till att vi gör det här, säger Jenny Kejerhag, medieansvarig för Björklöven dam.

Spelarna och ledarna i Björklöven dam anser att herrlaget får betydligt mer uppmärksamhet och får synas på ett helt annat sätt. För att skapa ett engagemang även kring damlaget funderade spelarna och ledarna i laget på hur de skulle kunna nå ut till en bredare publik.

– Vi vill att Lövensupportrar och folk i Umeå ska få chans att lära känna laget och veta vilka som spelar, så vi tyckte att en julkalender var ett roligt sätt att kommunicera utåt, säger Jenny Kejerhag.

Nya lagmedlemmar varje dag

Ända fram till julafton kommer en ny person i laget att presenteras bakom dagens lucka i lagets julkalender. Luckorna spelas upp som små videosekvenser på lagets sociala medier-konton och till varje lucka finns en kort text där respektive lagmedlem svarar på tre frågor om sig själv. Spelarna har fått intervjua varandra och den enda regeln kring kalendern är att frågorna inte får handla om hockey.

Jenny Kejerhag var, tillsammans med tre andra personer i lagets ledarteam, bakom lucka ett. Hon fick bland annat svara på vad det häftigaste hon har varit med om är och svarar då så här: ” Det är nog mitt projekt jag gjorde på gymnasiet och strret art i Bristol, England. Det finns på riktigt inget som är coolare än street art! Det ligger så mycket tid bakom ett konsteverk och artisterna försväntar sig inte att få någonting tillbaka”.

Populärt med alternativa julkalendrar

Det erbjuds många alternativa julkalendrar i år. SVT Nyheter Västerbotten har tidigare skrivit om att Svenska Kyrkan i Umeå tagit fram en julkalender som ska göra svenska folket snällare där det bakom varje lucka finns en uppmaning om att göra något trevligt. Ytterligare en annan julkalender är den omvända – där man själv stoppar ner gåvor i kalendern och ger bort till de mer behövande – ett initiativ som Umeåbon Anna Philipsson infört i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.