Maria Sjöström är själv mamma till en ung kvinna som är beroende av personliga assistans. Foto: SVT

Maria om F-kassan: ”Jag är orolig och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs röster för ett nödstopp av Försäkringskassans indragna assistansbeslut. ”Det som händer nu är att de som har allra, allra störst funktionsnedsättningar är de som drabbas hårdast”, säger Maria Sjöström.

Maria Sjöström håller idag tillsammans med föreningen RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar en manifestation på Renmarkstorget i Umeå.

Bakgrunden är försäkringskassans hårdare tolkningar av LSS, lagen om stöd och service, som den den gångna hösten gjort att många barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar förlorat hela eller delar av sin personliga assistans.

– LSS-lagen ser likadan ut idag som den gjorde 1994, men Försäkringskassans nya tolkning av lagen har blivit så konstig att det inte längre känns rättssäkert, Därför kräver vi ett nödstopp av alla indragningar av assistansen till dess att man kunnat göra en konsekvensanalys av vad besluten faktiskt innebär. säger Maria Sjöström.

Läs också: Försäkringskassan står fast vid reglerna

Maria Sjöström är själv mamma till en ung kvinna som är beroende av personliga assistans och utan den skulle Marias dotter tillexempel inte kunna ha ett jobb.

Oro varje gång hon hämtar posten

Snart kommer också Marias dotters behov av hjälp och stöd att omprövas av Försäkringskassan vilket innebär en oro varje gång Maria hämtar posten.

– Om det ligger ett brev från Försäkringskassan i brevlådan börjar jag skaka, jag blir alldeles svettig och sliter upp brevet där jag står, bara för att se om det är omprövningen och än har den inte kommit. Men så här lever vi varje dag, säger Maria.

Läs även: 14-åringen: ”Det skulle vara en dödsdom”

Även om det är jobbigt för att leva med en ständig oro så är det i de känslorna som Maria Sjöström hämtar sin kraft att kämpa vidare.

– Jag är orolig och arg och ur det hämtar jag kraft att försöka göra någonting. Att stå upp och inte bara sitta ner och vänta på domedagen. Och oavsett hur det här slutar så känner jag att jag har i alla fall gjort något och det försöker jag också föra över på min dotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.