De springer för livet

Publicerad

Tusen löpare turas om att springa den 4500 km långa vägen från Kiruna ner till Paris för klimatet. I dag har de sprungit genom Västerbotten.

Löparna springer dag som natt som om de sprang från en katastrof och när den sista löparen når Paris den 30 november är det i samband med FN:s viktiga klimattoppmöte. Där ska vårt klimats framtid avgöras.

Som Forrest Gump

Bogdan Nogol från Överklinten sprang den dryga milen från Robertsfors till Rickleå på knappa timmen. Där lämnade han över stafettpinnen till nästa löpare.

– Det har alltid varit en dröm att springa som Forrest Gump, när många springer tillsammans. Jag upptäckte att det inte var så många som hade anmält sig runt Robertsfors, så jag tänkte att det vore bra om någon springer där, berättar han.

Men det är inte bara drömmen om att få springa som Forrest Gump som lockade Bogdan. Varje löpare för med sig ett eget budskap till Paris och Bogdan springer för Robertfors och för varma somrar och kalla vintrar.

– Vi måste alla samarbeta för att ändra på de här klimatförändringarna som pågår just nu, så jag tycker det här är jätteviktigt.

”Det här har jag sett fram emot länge”

Tom Englén tog över stafettstenen vid förskolanTallkotten i Bygdeå. Han laddade upp ordenligt med både mat och dryck inför sin runda och var redo för den 1,5 mil långa vägen till Ivarsfors.

– Det här har jag sett fram emot länge och jag har sett det här sedan starten i måndags i Kiruna via live-sändningen. Det är så berörande att se alla som springer och höra deras storys, säger han.

Vad ska man ha på sig när man springer ett sådant här lopp?

– Långkalsonger tror jag för det är ganska bistert idag. Och sedan vore det nog bra med lite dobbar under fötterna för det är lite kylhalt här. Så jag hoppas att jag har lagom mycket på mig, men vi får väl se, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.