Familjen Dunkels skaffade sig tatueringar på kvinnodagen. Foto: Elza Dunkels/Joel Dunkels

Familj tatuerade sig – för feminismen

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet firas i dag den internationella kvinnodagen med seminarier, demonstrationer och fester. Och med tatueringar med feministiska motiv.

Tatuera in en kvinnosymbol på Internationella kvinnodagen! Det är uppmaningen från kampanjen ”Gadda för Gudrun” som startades av Jonna Laurin och Therese Lopez. Kampanjens namn syftar på feministen och talespersonen Gudrun Schyman (FI) och i sociala medier har massor av människor lagt upp bilder under taggen #gaddaförgudrun. Syftet är att kritisera den senaste tidens diskussioner om att feminismen gått för långt.

– Vi var ett gäng tjejer som kände att vi ville göra den här tatueringen, lite för att peppa oss själva i den feministiska kampen helt enkelt. Och då tänkte vi att det kanske är fler som vill det – och det var det, säger Jonna Laurin.

Tatuerade sig med familjen

I Umeå gick musikern Joel Dunkels och gaddade sig som en del av kampanjen. Ett litet kvinnomärke på långfingret blev det för hans del.

Varför satte du den just där?

– För att alla andra fingar var upptagna på mig. Jag sparade fuck you-fingret till något extra fint

Också Joels mamma och moster hängde med och fick varsin kvinnosymbol tatuerade på fingrarna.

– Det är fantastiskt att gadda sig samtidigt som släkten. Det blir alltid lite cirkus. Barn som klänger på tatueraren och pappor som gråter av smärta, säger Joel Dunkels.

-  Jag är såklart stolt över oss. Kändes som ett bra år att manifestera. Med den sjuka debatten om att jämställdheten gått för långt! säger Elza Dunkels.

Det svåraste var att hitta en tatueringsstudio som var öppen under kvinnodagen.

– Vi jagade tatueringstid hela dagen igår och till slut hittade vi en studio på Umedalen som öppnade särskilt för oss fast hon är ledig på lördagar, säger Elza Dunkels.

”Har aldrig gjort det”

Gudrun Schyman känner sig smickrad över att evenemanget bär hennes namn.

– Alla sådana yttringar är fantastiskt roliga, det tycker jag verkligen, säger Schyman.

Hon kommer själv att fira den 8 mars tillsammans med Feministiskt initiativ på Nytorget i Stockholm. Men någon tatuering blir det inte.

– Nej, jag har aldrig gjort det och har inga planer på att göra det. Men jag har inget emot det, det är absolut ett sätt att uttrycka sig, säger hon.

Hoppas på bilder

Under dagen hoppas kampanjens grundare Jonna Laurin att bilderna på tatueringarna kommer att rulla in på Facebook-sidan. Hon ser 8 mars som en energikälla för resten av året.

– Det är ingen dag man säger grattis på utan det är en dag när man kan träffas och hylla den feministiska kampen, inte behovet av den, säger Laurin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.