Foto: SVT

Här pratar eleverna om självmord

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om psykisk ohälsa och självmord är svårt. Men på Luspengymnasiet i Storuman vågade man lyfta på locket.

– En elev tog sig av daga. Endera kunde vi låtsas att det inte existerade eller också tar vi tag i det. Vi valde det senare, säger tillförordnade rektorn Inez Abrahamsson .

En enkätundersökning med skolans elever gav besked om att det var många fler som inte mådde så bra.

– Jag hade förlorat två anhöriga i självmord. Och jag önskar att det fanns mer hjälp för dem som blir lämnade kvar, berättar eleven Jennifer von Wachenfeldt.

Samtal ska visa vägen ut ur mörkret

Hela skolan mobiliserades att tala om det tabubelagda ämnet. Den bärande tanken i samtalen om psykisk ohälsa är att självmord är en dålig utväg och att samtal kan visa vägen ut ur mörkret. Alla på Luspengymnasiet i Storuman blev involverade i att bryta tystnaden. Först personalen, sedan eleverna. Några ställde upp och berättade framför en filmkamera, som sköttes av eleven Jonna Bäckström. Den uppmärkssammade filmen ligger nu ute på Youtube.

– Många har sagt att  det var modigt gjort att vara med i filmen och prata, men för mig var det en självklarhet. Jag vill hjälpa andra ungdomar genom att våga prata om självskador, säger eleven Meryam Nilsen.

”Viktigt att vi börjat snacka”

I enkäten svarade 20 av de 121 eleverna att de någon gång skadat sig själva.

Mår eleverna på Luspengymnasiet bättre i dag?

– Den frågan är för tidigt ställd, men eleverna säger att det viktiga är att vi har börjat snacka med varandra. Och sedan att vi som lärare och rektor inte är rädda att prata om det här. Jag tror att vi visat vägen för andra i samhället, säger tillförordnade rektorn Inez Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.