Foto: TT

De vill ha gratis buss i Umeå

Publicerad

Gratis buss till folket, det vill Ung vänster i Umeå ha. Förslaget är inte taget ur luften. Flera andra kommuner i landet erbjuder redan gratis bussresor inom kommunen.

En busskur på Vasaplan togs under lördagen över av Ung vänster i Umeå. Där bjöds på fika och tjugo gratisbiljetter delades ut till förbipasserande. Föreningen driver en kampanj för att införa gratis kollektivtrafik i kommunen.

– Vi driver den här kampanjen då det är alldeles för dyrt att betala för bussen, säger Vilma Wikström från Ung vänster Umeå.

Under lördagen delade föreningen ut gratisbiljetter och bjöd på kaffe på Vasaplan. Foto: Ung vänster

Idag kostar ett månadskort 350 kronor.

– Det utgör cirka 40 procent av vad en gymnasieelev får i studiebidrag, vilket är pengar som borde gå till en värdig fritid, säger Wikström.

Finns på andra orter

Gratisbussar finns idag på flera andra orter, bland annat i Avesta i Dalarna, Kiruna i Norrbotten och Hallstahammar i Västmanland, som haft avgiftsfria bussar sedan 2006. Regionalbussarna har kostat som vanligt.

Nu samlar föreningen i Umeå in namnunderskrifter. På två veckor har de samlat in över 400 underskrifter.

– Det är tydligt att umeborna vill att kommunen ska göra en satsning för att på allvar bli en mer hållbar, levande och jämlik stad, säger Ellen Kling, ordförande för Ung Vänster Västerbotten.

Namnunderskrifterna kommer att lämnas till Umeås kommunpolitiker med förhoppningen om att de ska införa gratis kollektivtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.