Denis Mukwege i Umeå: Doktorn som tar strid mot våldtäkterna

Uppdaterad
Publicerad

I krigets Kongo-Kinshasa används våldtäkt som ett vapen. Över en miljon kvinnor har drabbats.

I arbetet för att väcka världens uppmärksamhet och samtidigt jobba för en upprättelse av de våldtagna och lemlästade kvinnorna står doktor Denis Mukwege. Han är gynekolog, sjukhuschef och grundare av Panzisjukhuset i Bukavu, Demokratiska republiken Kongo.

Möter krigets grymheter dagligen

Under måndagen var han i Umeå och föreläste i ämnet ”Kvinnovåld som krigsstrategi” på inbjudan av professor och överläkaren Ellinor Ädelroth som också är prefekt för institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin.

Denis Mukwege möter grymheter i Kongo Kinshasa varje dag.

I en satanisk strategi förnedras kvinnor och lemlästas i underlivet så att de inte längre kan föda barn och på så sätt blir värdelösa i det samhället. Ofta sker våldtäkterna inför äkta män, barn och hela byar för att uppnå största traumatiska effekt.

Tar till de grymmaste metoder

– Vad vill man uppnå när man skjuter kvinnor i underlivet eller häller frätande syra där? Vad vill man uppnå när man häller kokhett gummi på kvinnors kön? frågar Denis Mukwege retoriskt på frågan om grymheterna.

– Krigsherrarna tar till de grymmaste av metoder för att få så stor effekt som möjligt. De vill inte döda utan låter det traumatiserade offret leva så att hon kan sprida sin skräck vidare till andra.

Utsedd till årets afrikan

Genom att våldta och lemlästa förstörs reproduktionen. Familjer splittras och hela byar blir upplösta. På så sätt kommer också krigsherrarna åt de naturrikedomar som finns i området.

Doktor Denis Mukwege har blivit årets afrikan och fått motta Olof Palme priset. I år var han också nominerad till Nobels fredspirs.

Vill få omvården att reagera

De modiga kvinnor som vågar berätta om våldtäkterna ger honom kraft att fortsätta sitt arbete.

Och nu hoppas han på en växande snöboll i Umeå som ska sättas i rullning för att omvärlden ska reagera på krigsförbrytelserna i Kongo Kinshasa.

– Jag har ännu inte sett någon snö men jag hoppas hitta snö. Den lilla snöboll vi kan sätta i rullning här i Umeå kan göra skillnad i världen. Sverige ligger långt framme vad gäller kvinnors rättigheter. Den kraften måste överföras till kvinnor världen över, med början i Kongo, säger Denis Mukwege.

Berno Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.