Här är familjernas ”gräsmatta”. Foto: SVT

Radhusägare rasar – ”grönområdet” blev 32 centimeter

Uppdaterad
Publicerad

Fem radhusägare i Umeå känner sig grundlurade efter sina husköp. Det lovades en stor tomt med grönyta – men efter husköpet visade det sig att ”gräsmattan” endast blev 32 centimeter (!).

Det som skulle bli deras drömhus blev istället en stor besvikelse. Anna-Karin Eriksson på Tomtebo i Umeå är en av de fem radhusägare som menar att de blivit lovade en stor tomt med en grönyta.

Känner sig lurade

Men tomten blev bara 32 centimeter  – och den utlovade grönytan blev en parkeringsplats. Nu har juristerna tagit över tvisten mellan radhusägarna och företaget Gamlia fastigheter.

SVT:s reporter Anders Öhlund mäter grönområdet. Foto: SVT

– Vi köpte ett hus där jag kan sitta och dricka kaffe på altanen när barnen springer på gräset. Jag har blivit lurad, riktigt lurad, säger Anna-Karin Eriksson till SVT Nyheter Västerbotten.

Gamlia fastigheter stod för bygget tillsammas med ett byggföretag och en lokal mäklare. Ord står mot ord.

– Vi har aldrig lovat någon grönyta där, säger Christer Karlsson som är en av delägarna i Gamlia fastigheter. Nu får juristerna lösa det hela, säger han.

Läs även: Så undviker du att bli lurad

Billjus lyser in i vardagsrummet

Istället för en grönyta blev det alltså en parkeringsplats och nu lyser bilarnas strålkastare rakt in i vardagsrummet hos Anna-Karin Nilsson. Husägarna fick dock en trappa ned från altanen till sina 32 centimeter tomt.

– Nu har nästa problem kommit. Var skall vi lägga all snö? Skall vi skotta den över staket direkt på bilarna eller? Det skall inte få gå till på det här sättet, säger Anna-Karin Eriksson i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.