I SVT:s enkät mejlade vi ut frågan ”Vad är viktigast att få igenom i långtidsbudgeten för ditt parti? Hur påverkar det Västerbotten?” till nio partier. Klimatet, säkerhet och flyktingpolitiken var några ämnen som lyftes. Läs politikernas svar i listan nedan:
Miljöpartiet – Elin Söderberg:
Vi vill att hela EU:s långtidsbudget ska bidra till att klimatmålen nås och att vi anpassar samhället det till klimatförändring som sker. Fasa ut alla subventioner till fossila bränslen, styra om investeringar och medel för forskning och innovation till förnybar energi och mer hållbara samhällslösningar. Det förbättrar förutsättningarna i Västerbotten för bland annat hållbart resande i hela landet och näringslivet som ligger i framkant med klimatsmart teknik.
Centerpartiet -Tomas Mörtsell:
Att 30 procent av EU:s jordbruksbudget ska gå till det som främjar klimat- och miljönytta. Alla är beroende av frisk och sund mat och att dra in på stöd till de som kan producera detta är för oss dumstridigt. Däremot kan vi använda denna budget till att stärka grön omställning och producera på ett hållbart sätt. Många skogs- och jordbrukare har det svårt att gå runt och vi behöver dem för att överleva. Därför är det rimligt att stötta grönt skogs- och jordbruk i Västerbotten.
Liberalerna – Maria Lundqvist-Brömster:
Liberalerna fokuserar på satsningar på kommunikationer, säkerhet och forskning. Något som är oerhört viktigt för vårt län. Det jag som EU-kandidat också tycker är viktigt är att fokusera på Västerbottens och övriga Norrlands förutsättningar och behov på grund av demografi med mera. Jag vill lyfta stödet från regionala fonder för Västerbotten och Norrland i stort.
Kristdemokraterna – Anders Sellström:
För oss är det viktigt att budgetens omfång motsvarar den roll vi ser att EU ska spela. Vår utgångspunkt är att varje krona spenderad på EU-nivå ska generera ett mervärde, jämfört med om den spenderats hemma i Sverige. Storbritanniens utträde ur unionen lämnar efter sig ett hål i budgeten. Istället för att dramatiskt höja övriga medlemsländers avgifter, och därmed ta resurser vi kunnat använda till att stärka skola, polis och sjukvård, behöver vi omprioritera. Vilket även gynnar Västerbotten.
Moderaterna – Micaela Löwenhöök:
Budgetprocessen måste ta sikte på̊ att reformera det som verkligen kostar pengar, den gemensamma jordbrukspolitiken och regionalpolitiken. Att närmare 40 procent av EU:s budget går till jordbruksstöd är det tydligaste exemplet på̊ att prioriteringarna är fel. Jag vill att budgeten ska riktas mer mot konkurrenskraft, forskning samt användas till att effektivare lösa problem och utmaningar som brottslighet, klimatfrågan och invandringen. Det här tjänar hela Sverige på, norr som syd.
Sverigedemokraterna – Robert Lund:
Vi vill framförallt stoppa höjningen av långtidsbudgeten. På EU-nivå stödjer vi åtgärder riktade mot effektivisering av jordbrukspolitiken samt vill bygga upp medlemsstaternas och unionens konkurrenskraft genom satsningar på forskning och fri handel.
Vänsterpartiet – Bore Sköld:
Ordentliga satsningar på klimatet och flyktingpolitiken. EU måste fastställa ett antal krav på länder, som dessa ska följa, eller få straff. Detsamma gäller flyktingpolitiken. Alla länder som inte röstar för EUs kvotflyktingsystem ska inte förstöra för resten, däremot borde dem få sota. Västerbottens industrier skulle må bra av att ställa om till hållbar produktion. Detta möjliggör vi genom att föreslå att investeringsbanken byter riktning – bort från olja och gas – till förnyelsebar och grön omställning.
Feministiskt initiativ – Saašha Metsärantala:
Det viktigaste att få igenom i EU:s långtidsbudget är att EU tydligt ska omfördela resurserna så att det våldsförebyggande arbetet och bekämpning av våld mot utsatta grupper prioriteras. Samtidigt vill vi att alla våldsutsatta skall få det stöd de behöver. Ingen förlorar på en minskning av våldet. Genom att minska våldet kan både hälsa, trygghet och välmående öka, vilket bidrar till ett bättre liv för alla.
Socialdemokraterna – Erik Bergkvist:
Det viktigaste är att vi får en långtidsbudget som ger oss möjlighet att förhindra klimatförändringarna och ger oss möjlighet att utveckla alla Europas regioner så att Europa hålls ihop och konflikter inte ökar. Västerbotten får fortsätta bygga till exempel bredband, forska kring nya produkter, utveckla vårt näringsliv och ha ett fortsatt bra utbyte med andra europeiska regionen.