Skellefteåbor bakom prisad skogsforskning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tillkännagavs att en italienare och en amerikansk professor får ett pris på två miljoner kronor för banbrytande forskning som utvecklat skogsindustrin över hela världen. Priset kan de bland annat tacka två skelleftebor för.

Det handlar om datortomografi. Men inte den som traditionellt används inom sjukvården för att skiktröntga människor, utan om att röntga timmer för att öka värdet på sågade trävaror.

– Datortomografen avslöjar kvistar, sprickor och röta och när man kan se var defekterna finns är det lättare att ta tillvara rätt träbit. Det är alltså jättebra för sågverken, säger Anders Grönlund som är professor emeritus vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

”Världsledande i vår forskning”

För trettio år sedan provade han att röntga en träbit på Skellefteå lasarett. Sedan dess har universitetet utvecklat och investerat och datortomografen på campus i Skellefteå har röntgat flera tusen träbitar genom åren.

–  Vi är världsledande i vår forskning, men metoden vi har tar alldeles för lång tid och fungerar inte för industrin. Och det är just en snabb skanner som pristagarna utvecklat, säger Grönlund som är oerhört imponerad över genombrottet som ingen trodde var möjligt.

Motbevisade många

Alexander Katsevich heter matematikprofessorn som verkar vid University of Central Florida och som tog det första steget mot genombrott genom att konstruera en algoritm för mer exakta avbildningar, vilken fick just namnet Katsevichs algoritm.

Sedan lyckades italienaren Federico Giudiceandrea göra det ingen trott skulle vara möjligt: han omsatte Katsevichs teorier i en skanner och byggde en prototyp för träindustrin.

–  För oss tar det en timme att röntga en timmerstock, genom deras arbete kan man undersöka virket i en hastighet av 120 meter per minut och hålla jämna steg med produktionen i ett sågverk, säger Grönlund.

”Oerhört känslosamt”

Tekniken har förfinats och används nu vid sågverk i bland annat USA, Chile, Tyskland och Frankrike. Dock inte i Sverige än. Enligt de som är insatta kan den nya tekniken öka uttaget av träråvara med uppskattningsvis 10-15 procent.

Pristagarna offentliggjordes i samband med ett seminarium i Skellefteå idag, och var både omtumlade och glada.

– Det är oerhört känslosamt, väldigt starka känslor. Jag har jobbat så hårt med det här projektet så länge, säger Federico Giudiceandrea.

Hoppas på mindre svinn

Han hoppas nu att det här på allvar ska förändra världens sätt att såga trä och minska svinnet.

–  Innovationen markerar början på en ny era för sågverksindustrin, säger Marcus Wallenberg som är ordförande i stiftelsen för det här priset.

”Som en våt dröm”

Det blir Hans Majestät Konungen som formellt delar ut priset på två miljoner kronor i Stockholm i höst.

–  Jag är ju ingenjör, och det här är ju som en våt dröm att vi kommit hit i utveckling. Det är en ingenjörsteknisk triumf, säger Anders Grönlund som tillsammans med Johan Oja nominerat pristagarna.

–  Tänk vad roligt att vi har fått vara med på ett hörn i allt detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.