Den polisliknande dockan får trafikanter att sänka farten Foto: SVT

Dockfigur får trafikanter att sänka farten

Uppdaterad
Publicerad

Byborna i Hedlunda utanför Lycksele tycker att många bilister kör för fort genom byn. Nu har man satt upp en docka som ska likna en polis som spanar efter fartsyndare.

Förra året sänktes hastigheten på vägen i Hedlunda utanför Lycksele till 50 kilometer i timmen, men enligt byborna så följs inte den gränsen. Nu har de satt upp en docka som liknar en polis för att få trafikanter att sänka hastigheten.

– Det är både långtradare, epa-traktorer, mopeder och vanliga bilar som kör för fort, säger bybon Caroline Oskarsson.

Tydlig skillnad

Sedan dockan sattes upp har många trafikanter sänkt farten, men inte alla. Men enligt Caroline Oskarsson märks en tydlig skillnad.

Från polisens håll har man inga synpunkter på en sådan här docka. Johan Lövstedt vid trafikpolisen i Umeå säger att han sett liknande exempel på många håll i landet.

– Polisen har ingen officiell hållning i frågan, men eftersom syftet är att få bilister att hålla fartgränsen så har jag i alla fall inget emot dockan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.