Stefan Lundqvist har själv dömt innebandy i 19 år och vill nu visa sitt stöd. Foto: TT/Privat

Domare sluter upp efter innebandyhatet

Uppdaterad
Publicerad

Efter påhoppen på en ung domare i samband med en innebandymatch i Umeå sluter den äldre domarkåren upp. ”Hon har ett enormt stöd av äldre domare”, säger smålandsdomaren Stefan Lundqvist.

Föräldrar skrek så mycket på en ung domare att hon till slut började gråta på innebandyplanen under en turnering i Umeå förra helgen. Efter att SVT berättat historien har reaktionerna haglat.

Läs mer: Domaren: ”Vågade inte säga emot”

”Artikeln som jag läste gjorde mig riktigt förbannad faktiskt”, kommenterade riksdagsledamoten Helena Lindahl (C), i en livesändning på Facebook. Vad är det här för beteende från vuxna människor, frågar hon. 

”Förskräckligt!” utbrast Hörnefors Idrottsförening på sin facebooksida.

Får stöd av äldre domare

Nu får den unga domartjejen också stöd av den äldre generationen domare. Stefan Lundqvist dömer själv innebandy i framför allt Småland och har 19 år av rutin i ryggen. När han möttes av nyheten blev han riktigt upprörd.

– Det är inte ok det här. Domare är fruktansvärt utsatta. Det här har alltid varit ett problem och det blir större och större. Vi lever i ett allt hårdare klimat som domare, säger Stefan Lundqvist.

Stefan hörde av sig till SVT för att berätta att det finns ett stort stöd till den utsatta unga domaren bland den äldre generationen i kåren. Han hoppas innerligt att den här historien inte får henne att vilja sluta döma matcher.

– Det behövs fler unga domare. Hon har hela mitt och domarvärldens hjärta. Andra domare har hört av sig till mig och rasat mot den här händelsen. Hon har ett enormt stöd av äldre domare, säger han.

Många liknande historier

Efter 19 år som innebandydomare är historierna många och långa om liknande händelser som skett under hans pipa – om såväl föräldrar som arga ledare som betett sig illa under ungdomsmatcher.

Med rutin i ryggen är det lättare att riva tillbaka när det uppstår hotfulla situationer, berättar han. Själv river han tillbaka åt föräldrar som beter sig illa från läktarplats.

– Vi vet hur jävligt det är. Jag säger rakt ut vad jag tycker. Man kan ha ledare som beter sig illa. Då blåser jag av matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.