Staffan Berggren, avgående kommunchef i Dorotea.

Dorotea varslar kommunchefen

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Berggren – kommunchef i Dorotea kommun sedan ett år tillbaka – får sparken. Enligt kommunchefen själv är motivet att ledningsgruppen saknar förtroende för honom.

Staffan Berggren tvingas bort från posten som kommunchef i Dorotea. Berggren fick beskedet av kommunalrådet Greger Lindqvist (S) i fredags, och det kom oväntat.

– Jag har nyss haft medarbetarsamtal, och där har det inte framkommit någon kritik mot mig, säger Berggren.

Inget förtroende

Enligt Staffan Berggren har ledningsgruppen inte längre något förtroende för honom, något han alltså inte fått indikationer om tidigare. Däremot fick Berggren kritik av den politiska oppositionen i Dorotea efter att han gått i svaromål när han omskrivits i tidningen.

– Jag vet inte riktigt vad jag känner kring hela situationen. Jag är ju i gott sällskap, och en i raden av chefer som lämnat posten.

Tredje chefen på tre år

Staffan Berggren är den tredje kommunchefen i rad som lämna jobbet efter kort tid. Berggren tillträdde posten den 1 september förra året, och kan inte förklara varför det är sådan omsättning på kommunchefer i Dorotea.

– Om jag det visste. Jag gick ju in i det här med vetskapen om att man avverkat en rad chefer före mig. Det har ju gått bra för mig tidigare, och jag har känt mig trygg i rollen. Men något bekymmer är det, säger Berggren.

– Det är olyckligt. Jag tycker synd om medarbetarna på kanslitet, som måste gång på gång måste sätta in nya chefer i arbetet. Det tär på organisationen.

Uppsägningstid

Staffan Berggren har nu tre månaders uppsägningstid, och ett avgångsvederlag på sex månadslöner. En tillförordnad kommunchef ska vara på gång. För Berggren, som kom till Dorotea från Norsjö, innebär beskedet att livssituationen förändras.

– Det som ligger närmast är väl att sälja huset och flytta tillbaka till Norsjö tillfälligt, säger Berggren.

Västerbottensnytt har sökt kommunalrådet Greger Lindqvist (S) för en kommentar, men utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.