Foto: Privat/TT

Dyr praktik kan tvinga studenter att sluta

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av hälso- och sjukvårdsstudenterna vid Umeå universitet överväger att hoppa av. Problemet är att studenterna tvingas ta lån utöver sina studielån för att klara sin praktiktid. – Att studenter överväger att avbryta sina studier är negativt för studenten, universitetet och samhället, säger Alexander Siotis, ordförande i Umeå Medicinska Studentkår.

För studenterna i norra Sverige innebär det dubbla boendekostnader när praktiken placeras utanför den ordinarie studieorten. Det gäller dem som studerar till sjuksköterska, fysioterapeut, logoped eller arbetsterapeut.

Diana Persson studerar till arbetsterapeut vid Umeå universitet. Hon tycker att det är fel att det är så här.

– Jag fick reda på min praktikplats en månad innan och det tog två veckor att hitta någonstans att bo. Jag skulle stanna där i en månad och fick betala drygt 3000 kronor och då ingår inte resan till och från stället, säger Diana Persson.

Trenden bekymrar även Umeå Medicinska Studentkår.

– Detta är oroväckande, särskilt eftersom flertalet av de tillfrågade studenterna utbildar sig till bristyrken, säger Alexander Siotis, ordförande i Umeå Medicinska Studentkår.

Bidraget räcker inte

Umeå universitet ger ett bidrag på 2 160 kronor till de ökade kostnaderna för dubbel bosättning vid sin praktik men oftast räcker det inte. En enkätundersökning från 2015 av Umeå Medicinska Studentkår visar att 15 procent har tvingats ta lån utöver studielån för att kunna genomföra sin praktik utanför ordinarie studieort.

– Det är rimligt att ifrågasätta om svensk utbildning verkligen är avgiftsfri när dolda kostnader för dubbel bosättning bäddas in i obligatoriska praktikmoment, Alexander Siotis.

En fjärdedel av studenterna som svarat i enkäten har övervägt att hoppa av på grund av ekonomiska svårigheter i samband med praktik.

Hitta en lösning

För studenter inom EU står det i högskolelagen att utbildningen ska vara avgiftsfri. Men enligt Umeå Medicinska Studentkår ser det inte ut så idag på grund av den dubbla boendekostnaderna som orsakas vid praktik på annan ort.

– Allt detta mynnar ut i en enda samhällsangelägen fråga: Hur tänker landstingen om studenter inte fullföljer sina studier samtidigt som hälso- och sjukvården i Norrland har brist på medarbetare och behöver rekrytera, menar Alexander Siotis.

I enkäten kommer det fram att 80 procent kan tänka sig att åka bort på sin praktik om de visste att det fanns en garanterad bostad där. Umeå Medicinska Studentkår föreslår bland annat att landsting och kommuner ska hjälpa till mer.

– Vi är förhoppningsvis deras framtida personal och om vi nu ska komma dit behöver vi ha hjälp på vägen så att inte personer inte hoppar av, säger Alexander Siotis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.