Per Holmgren är en av många deltidsbrandmän som rasar över de nya villkoren. Foto: TT/SVT

Efter 32 år i beredskap – nu är måttet rågat

Uppdaterad
Publicerad

De stod för den största delen av räddningsinsatsen när storbranden rasade i Umeå, men nu har landets deltidsbrandmän fått nog. Ett förslag om betydligt sämre ersättningsvillkor har gjort att de tappat tålamodet. Flera tänker säga upp sig om förslagen går igenom.

Helena Örtemyr och Per Holmgren är båda deltisbrandmän vid stationen i Holmsund. Helena har hållit på med det här i åtta år och Per i trettiotvå år. Det var äventyret, spänningen men också känslan att få vara en hjälpande hand i samhället som lockade till jobbet som deltidsbrandman.

– Ja, vi brinner för det här om man får uttrycka sig så, säger Helena Örtemyr.

De gör det på sin fritid och i kombination med sitt vanliga jobb. Ständigt beredda att rycka ut.

Vid storbranden inne i Umeå i förra veckan jobbade cirka femton man från heltidsbrandkåren inne i stan och ett trettiotal deltidsbrandmän från Sävar, Holmsund, Botsmark, Hörnefors, Tavelsjö men också från Nordmaling och Vännäs. 

De stod för den största delen av räddningsinsatsen. Utan dem hade släckningsarbetet blivit betydligt svårare.

Stora försämringar

Nu ska villkoren för deltidsbrandmännen förhandlas om och man står inför stora försämringar.

– Enligt förslaget får vi bland annat sämre jourersättning och sämre ob-tillägg, säger Per Holmgren.

– Dessutom har vi ingen bilersättning när vi ska oss till brandstationen och så vill de också försämra semesterersättningen.

Tänker sluta om inget händer

Nu har de tröttnat. Signalerna kommer från hela länet och från hela landets deltidsbrandkårer. Arbetet måste värderas upp om det inte ska bli massflykt och en kollaps inom brandförsvaret i kommundelarna menar de.

– Tyvärr kommer nog många att säga upp sig. Själv kommer jag absolut att göra det om förslagen går igenom, säger Helena Örtemyr.

Per Holmgren är inne på samma spår:

– Får vi inte ett positivt besked säger jag också upp mig. Nu för det vara nog för jag har varit med så pass länge och ser att det här liknar ingenting då man inte värderar oss på samma sätt som heltidsbrandmännen.

– Får vi en högre ersättning stannar nog folk och då blir det också lättare att rekrytera nya deltidsbrandmän, säger Per Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.