Foto: SVT

Efter kommunens nöjesresor – politiker tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifterna om IT-kontorets kostsamma resor så agerar nu Umeås politiker.

Efter Västerbottens-Kurirens avslöjande att it-personalen på Umeå kommun åkt på nöjesresor för över en miljon kronor för skattebetalarnas pengar, har kommunens ledande politiker tvingats agera.

Kommunalråd Hans Lindberg (S) gjorde ett kort uttalande strax innan han försvann in på kommunstyrelsesammanträdet.

– Vi har i dag tillsatt en utredning för att titta på vad som hänt, säger kommunalråd Hans Lindberg (S) till SVT Nyheter Västerbotten.

Vill försäkra sig om att resepolicy följts

VK har granskat fem personalresor som it-avdelningen gjort och som till stor del handlat om nöje. Resorna gjordes mellan åren 2010 och 2015 och totalt uppgick de till 1 142 405 kronor som Umeå kommun betalade. Samtidigt har tekniska nämnden tvingats spara miljontals kronor.

Läs mer: Skattepengarna gick till nöjesresor

De ledande politikerna i Umeå kommun meddelar nu att man vill försäkra sig om att allt gått rätt till, och att man följt den resepolicy som finns.

– Det finns ingen anledning att bryta mot det och använda människors skattepengar, det är ju ett ansvar vi har som kommun, säger Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.