Ikea backar och byter mjölkleverantör. Foto: TT/Norrmejerier

Efter kritiken: Ikea köper lokalproducerat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått hård kritik backar nu Ikea i Umeå och byter mjölkleverantör från Skånemejerier till det lokala Norrmejerier.

– Vi har lyssnat och från och med denna vecka köper vi på Ikea Umeå enbart in ekologisk mjölk från Norrmejerier, säger Mari Gustafsson, varuhuschef, till vk.se.

Länsborna är trogna den lokala mjölken. Åttio procent av mjölken och filen som säljs i butikerna är lokalproducerad och det är över snittet om man jämför med resten av landet. Så när Ikea visade sig servera mjölk från Skåne i det nyöppnade varuhuset i Umeå var inte protesterna sena.

Såväl kunder som lokala mjölkbönder protesterade och nu har Ikea lyssnat.

– Vi har lyssnat och gjort allt vad vi kan för att kunna servera så lokalt producerat mjölk som möjligt, säger Gustafsson till tidningen.

Antalet lokala mjölkbönder har halverats

2003 var antalet mjölkbönder i västerbotten 470. Bara elva år senare är antalet nere på 237. Mer än hälften av länets mjölkbönder har alltså gett upp, och problemet är lönsamheten.

Även Norrmejerier brottas med lönsamhetsproblem och så sent som för två månader sedan sänktes ersättningen till bönderna ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.