Foto: Tomas Oneborg/TT

Missen: Hyresrätter blev bostadsrätter

Publicerad

Bristen på hyreslägenheter är stor i Umeå och kommunen agerade genom att sälja mark till rabatterat pris till företag som skulle bygga omkring 300 hyreslägenheter. I stället byggde samtliga företag bostadsrätter. Nu är frågan om det är en miss av kommunen eller ett avtalsbrott från företagens sida.

– Det här uppdagades på nämndenivå först när lägenheterna började komma ut till försäljning och det togs upp på kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskotts informationssammanträde i tisdags, säger Mattias Sehlstedt (V), ledamot i kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott.

Det handlar om fyra olika bostadsområden i stadsdelarna Teg, Tomtebo och Carlshem. Byggföretagen har där fått 15 procents rabatt på marken för att bygga hyreslägenheter, något som nu alltså blivit bostadsrätter i stället. En del bostadsrätter står sedan länge klara medan andra i nuläget ligger ute till försäljning.

När SVT Nyheter Västerbotten ringer upp Mattias Sehlstedt (V) är han minst sagt upprörd.

– I de avtal som byggherrarna ingått med kommunen står det klart och tydligt vilka markanvisningar som gäller. Det står vilken upprättelseform det ska vara, vilken mark det gäller, antal kvadratmeter och tidsbegränsning för byggandet. Kommunen har litat på att de byggherrar som får uppdragen ska göra rätt för sig och hålla sig till de avtal som de ingått. Det här får förödande konsekvenser för många.

Avtal som behöver ses över

Lage Olofsson jobbar med exploateringen av bostäder på Umeå kommun och han menar att avtalen kan behöva ses över och att det gäller att se upp hur man formulerar köpesavtalen.

– Man kan säkert bli mer precis i avtalen, även om jag tror att det i de flesta fall framgår i markanvisningarna att det är hyresrätter som ska byggas. Det finns så klart undantag, men i det fall där det inte framgått i avtalen har det framgått på andra kommunikationssätt. Historiskt sett har det här aldrig tidigare varit ett problem, men nu finns det anledning att se över avtalen och hur man kan vässa till dem inför framtiden, säger han.

”Viktigt att vidta åtgärder”

På grund av underskottet på hyreslägenheter i stan menar Sehlstedt att det här drabbar många.

– Nu är det nästan 300 hyreslägenheter färre i stan. Det drabbar både Umeå stadsplanering och Umeåbor utan större plånböcker. Oavsett vad människor har för bakgrund och ekonomi så ska rika och fattiga barn kunna träffas i sandlådan. Det här underminerar den möjligheten, säger han.

Vänsterpartiet och Sehlstedt anser det vara viktigt att vidta åtgärder för att skicka ut rätt signaler från kommunens sida.

– Det handlar om vilka signaler man skickar ut till de aktörer som faktiskt sköter sig, vi måste agera hårt. Annars skickar vi ju ut signaler att man kan lura Umeå kommun utan att det får några konsekvenser, säger Sehlstedt (V).

Han vill att de berörda aktörerna ska göra rätt för sig genom att betala tillbaka den markrabatt de fått, köpa mark från någon annan och bygga de hyreslägenheter som skulle byggas samt erkänna att de gjort fel.

”Handlar om ömsesidig respekt”

Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) var inte med på sammanträdet i tisdags men anser att byggföretagen har begått ett fel.

– Det gäller att visa ömsesidig respekt mellan kommunen och byggföretagen och att båda parter följer avtalen. Nu kommer vi att se över avtalen med våra jurister, kanske måste vi förtydliga avtalen och se över våra rutiner i sådana här fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.