Foto: Svt

Efter skandalen – nu granskas skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Skidutbildningarna kan få besök av Skolinspektionen redan under onsdagen.

Nu tänker Skolinspektionen tillsammans med Barn- och Elevombudet genomföra inspektioner vid de skidgymnasier där det förekommit kränkningar i samband med nollningar.

Fyra utredningar

Nollning på skidgymnasier

Det är efter Västerbottesnytts avslöjande om de kränkande nollningarna med sexistiska inslag som också skolinspektionen nu tillsammans med barn och elevombudet startar fyra tillsynsutredningar kring de skolor som utpekats.

– Skolinspektionen har tillsynsansvaret över skolorna men Barn- och Elevombudet är experter på kränkande behandling. Därför är det bra att vi genomför det här tillsammans, säger Magnus Haglund som är regionchef vid Skolinspektionen.

Agerar snabbt

Skolinspektionen agerar nu snabbt och tänker dra igång utredningarna med besök vid skolorna redan imorgon.

– De signaler som har kommit är så allvarliga att det skulle var konstigt om vi som har tillsynsansvar inte agerar och det rimliga är att vi gör det så fort vi kan. Vi kommer att  åka ut och besöka de berörda skolorna sen får vi se hur vi går vidare, säger Magnus Haglund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet