Foto: SVT

Elever från Jörn tvingas flytta till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen börjar synas på allvar i Skellefteå kommun. Nu vill skol- och kulturkontorets förvaltningschef Anders Bergström att årskurs 7-9 på Furuskolan i Jörn ska flytta till Bolidenskolan i höst.

– Vi är allvarligt oroade för att bristen på behöriga lärare snart kommer att påverka kvaliteten på skolan och barnens rätt att bli sitt bästa jag, säger Anders Bergström, förvaltningschef på skol-och kulturkontoret och fortsätter:

– Vi förstår att en flytt av högstadiet kan oroa de som bor i Jörn, men vi behöver göra det här och vår ambition är att få en hållbar F-6 skola i Jörn, säger han.

Allvarlig situation

För några år sedan utreddes Furuskolan i Jörn, då på grund av ekonomiska problem. Nu handlar det allvarliga läget om bristen på lärare. När årskurs 7-9 flyttar från Furuskolan i höst handlar det om totalt 33 elever, och majoriteten bor i Jörn.

– Det innebär också att Bolidenskolan får en ökad hållbarhet både pedagogiskt, ekonomiskt och socialt. Nu ska skolornas medarbetare sätta igång och planera för att alla ska känna sig välkomna och för att få en bra start på höstterminen, säger Anders Bergström.

På skolan arbetar nio tillsvidareanställda lärare med behörighet och tio obehöriga vikarier. Samtliga tillsvidareanställda kommer att erbjudas jobb i de lägre klasserna som blir kvar på skolan.

Beslut till veckan

Alla elever kommer att få skolskjuts; taxi och/eller buss beroende på var eleverna bor. I dagsläget åker redan elever som bor på Migrationsverkets boenden i Jörn till Bolidenskolan för att gå årskurs 6-9.

Förvaltningsledningens beslut om flytten av högstadiet ska samverkas med de fackliga organisationerna i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.