Skellefteåmålvakten Tindra Holm ska vara med i TV-pucken. Foto: Bildbyrån/Skellefteå AIK

Tindra ensam tjej i TV-pucken

Uppdaterad
Publicerad

Det var fem år sedan sist en tjej spelade TV-pucken. Men i vinter får Sverige bekanta sig med Tindra Holm – som en av 528 ishockeyspelare i den klassiska ungdomsturneringen.

Som ensam tjej bland 528 pojkhockeyspelare ska Skellefteå AIK:s Tindra Holm spela TV-pucken. Till vardags spelar 15-åringen med Skellefteås U16-lag där hon också spelar med killar, och nu har hon blivit uttagen för att representera Västerbotten i den klassiska turneringen.

– Det känns jättekul att bli uttagen, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Dubbelt historisk

Det är inte första gången som Tindra blivit historisk. Förra hösten blev hon första tjej att någonsin ha spelat i Skellefteå AIK:s U15-lag.

Hur är det att spela med killar?

– Det är roligt, men inget jag tänker på. Och dom är vana att ha med mig också, säger Tindra Holm.

Tre gånger tidigare har tjejer spelat i turneringen, bland annat Umeåspelaren Frida Nevalainen som år 2002 deltog. Året därefter spelade Jenni Asserholt som tredje tjej någonsin i TV-pucken. Allra först var Erika Holst år 1994.

Sätter press på Skellefteå AIK

Nu har det gått flera år sedan en tjej deltog i turneringen.

– Det är nog viktigt för andra tjejer, att se att det faktiskt går. Det här sätter nog lite press på Skellefteå AIK också som inte har något damlag än.

Vad har du för tankar kring turneringen?

– Det är två andra jättebra målvakter som är uttagna, så jag räknar inte med att få spela. Men jag hoppas på bra hockey och att få lära mig mer, säger Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.