Foto: SVT.

Ensamkommande kan tvingas till prostitution

Publicerad

Igår berättade Västerbottensnytt att 114 ensamkommande barn försvunnit i länet. Nu berättar Ahmed hur vardagen kan se ut för dessa barn – med prostitution och smuggling som vardag.

Flera ensamkommande barn rymmer och försvinner i Västerbotten, ofta på grund av oro för att skickas tillbaka till hemlandet.

Västerbottensnytt har träffat Ahmed som flydde till Sverige från Afganistan för cirka fem år sedan. Han berättar att flyktingbarn kan behandlas fruktansvärt i andra europeiska länder. I Italien såg han barn som prostituerade sig för att överleva.

”Säljer sex för mat”

– Jag har sett det själv. Dom säljer sex och sin kropp för att få mat. Myndigheterna bryr sig inte om dom, säger Ahmed och fortsätter:

– Jag såg min kompis göra så. Nu är han 17 år och smugglare. Han sa till mig att han gör det för att han behöver mat.

Han berättar att många barn som försvinner lever ett farligt liv.

– När man är under 18 år kan man inte ta bra beslut för sig själv och det är jättefarligt för många. Vissa blir smugglare, andra säljer sex eller droger.

Han kom till Sverige som flykting från Afghanistan och trots att han först klassades som barn valde migrationsverket senare att betrakta honom som vuxen.

Hellre hemlös än tillbakaskickad

När polis dök upp i hans bostad för att hämta en annan person blev han så rädd att han flydde. Ahmed berättar för oss om hur han bröt upp från sitt boende i Gällivare för att i stället gömma sig i Umeå.

– Jag var så nervös att jag skakade. Jag skulle hellre levt som hemlös på gatan i Sverige än att skickas tillbaka till Afganistan.

Ahmed heter egentligen något annat. Han vill vara anonym på grund av att han oroar sig för vad svenska myndigheter kan hitta på. Ahmed har fått uppehållstillstånd beviljat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.