EU-stöd gick till kaffemaskin och spel

Uppdaterad
Publicerad

Umeå Biotech Incubator fick pengar från EU:s strukturfonder, men får backning på användningen.

Umeå Biotech Incubator beviljades EU-stöd för ett projekt våren 2008. För pengarna köpte man också bland annat en kaffemaskin och fikabröd, något som inte anses nödvändigt för projektet. Det är Tillväxtverket som godkänt ansökan om stöd och fördelat EU-pengarna, och som nu också ställer kravet på återbetalning.

– När vi granskar ansökningar kör vi med risk och väsentlighet i våra utbetalningar. Vi tittar bara på några av posterna, säger Lina Wiström som är granskningshandläggare på Tillväxtverket.

Återkravsbeslutet kommer efter att Ekonomistyrningsverket (ESV, revisionsmyndigheten som granskar stödet åt EU) granskat projektet och haft andra åsikter än Tillväxtverket. ESV tittar på allt i en ansökan, ända ner till parkeringskvitton på 12 kronor, förklarar Wiström vidare.

Totalt måste Umeå Biotech Incubator nu betala tillbaka 139.000 kronor.

Spel och kaffe

På listan över kostnader som Tillväxtverket har godkänt men som inte stöds enligt ESV, syns bland annat:

  • Minibar 52 kronor
  • Uppgradering av rum 536 kronor
  • Tjejfest (spel) 175 kronor
  • Kaffemaskin och kaffe 3907 kronor

Vid sidan av inköpen saknas också många utläggskvitton och underliggande fakturor. Totalt uppgår dessa till 23.744 kronor, men den största posten är att Biotech Incubator gjort felaktig direktavskrivning på inventarier om cirka 271.500 kronor.

Olika bedömningar

Här förklarar Linda Wiström från Tillväxtverket, att man troligen köpt in inventarier enligt projektbeslutet och lagt det som investeringskostnad, men betalat av under en längre period. Det har Tillväxtverket sett som helt okej, medan ESV bedömer att bara kostnaderna för 10 månader berättigar till stöd, och därför stryker 196.000 kronor från avskrivningarna.

Biotech Incubators vd Jennie Ekbeck framhåller att hon inte ser några konstigheter med beslutet, som är riktigt.

– Vi har varit medvetna om detta sedan länge och har bara väntat på beskedet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.