Foto: SVT

Europaeliten möttes i Tavelsjö

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan är det Europa Mästerskap i bänkskytte. Deltagarna är många och har rest långt för att vara med.

I startfältet finns tävlande från bland annat Frankrike, Norge, Tyskland, Österrike, Danmark och Finland. Alla ska de försöka att sätta sammanlagt 25 kulor, så nära varandra som möjligt. Och det finns inte mycket rum för darriga händer.

– Jag skulle nog gissa att vinnaren kommer sätta alla 25 kulor inom kanske 5 till 6 millimeter av varandra, säger Torsten Åström, ordförande av Svenska bänkskytteförbundet. Han tror att både Norge och Frankrike har bra chanser på vinst.

Liten sport i Sverige

Bänkskytte är fortfarande en ganska liten sport som många inte känner till. Grunden till sportens etablering i Sverige lades av Åström på 70-talet, då han började han intressera sig för precisionsskytte.

Intresset växte snabbt och han sköt dag som natt bakom föräldrarnas hus – när det blev mörkt i ljuset av helljuslampor från tomgående bilar. Åström lyckades begeistra flera med sina färdigheter och sporten växte sig större i Sverige. 2003 arrangerades ett VM och 2008 ett EM, även då i Tavelsjö.

Håller sig blandvärldseliten

Men trots att utövarna fortfarande är få till antalet, så är de väldigt aktiva och Sverige håller sig bra i världseliten, fast det finns inte så mycket resurser. De flesta nybörjarna kommer från jaktsporten, men Åström efterlyser även folk som kommer från andra håll.

– Alla är välkommen och det är bara roligt om det kommer nya. Antalet kvinnor har sjunkit vilket är tråkigt – så vi kan bara säga att vi verkligen välkomnar alla, säger han.

Om tävligen:

EM tävlingen hålls på Brattvall skjutbanan, norr om Tavelsjö. För mer information om bänkskytte se www.benchrest.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.