Foto: TT.

Fackförbund försvarar läkare

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som ställde sig i vägen för Jimmie Åkesson har fått en tillrättavisning av sin chef. Nu får han stöd av läkarfacket.

Läkaren som stoppade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson från att besöka geriatriken vid Norrlands universitetssjukhus har fått en tillrättavisning.

– Vi har haft ett samtal där vi redde ut vad som hände och vad som gäller, om att landstinget inte tar politisk ställning. Och vi är överens, säger verksamhetschefen på geriatriken Undis Englund.

SD i Västerbotten

Nu ger läkarfacket sitt stöd till läkaren.

– Vi kommer absolut att stötta honom, säger Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening.

”Man tog inte ens blodprov”

Nino Bracin säger att han tycker att det är olyckligt att det gick som det gick men att besöket inte var väl förberett och att sjukhusledningen inte har bra riktlinjer inför den här typen av besök.

– Under besöket var arbetsmiljön påtagligt försämrad, personalen visste inte hur man skulle hantera det och jobbet stannade av, man tog inte ens blodprover till exempel, säger Nino Bracin.

Fått stort stöd

Det var i onsdags som läkaren stoppade partiledaren från att komma in på avdelningen med hänvisning till patientsäkerheten.

– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen, sade läkaren då.

Efter händelsen har läkaren fått kritik av Västerbottens läns landsting, men han har fått stort stöd i sociala medier och av sina kollegor. Västerbottensnytt har varit i kontakt med läkaren och han väljer att inte kommentera den senaste utvecklingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet