Arkivbild. Foto: SVT

Facket: ”Får se om vi kan hitta nya alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startade de inledande förhandlingarna kring nedläggningen av Fazer-bageriet i Lövånger. Målet var att hitta lösningar som skulle förhindra att de 60 anställda på brödfabriken tvingas till varsel. Men förhandlingarna gav inget nytt.

Parterna, Livsmedelsfacket och företaget Fazer, kom överens om att anlita en löntagarkonsult som får i uppgift att gå igenom det underlag som finns, kolla igenom siffror och se vilka riktningar man kan ta i ärendet.

– Vi har egentligen inte så mycket mer att komma med i nuläget än att vi har haft ett förberedande sammanträde där vi utbytt uppgifter mellan varandra. Nu får vi avvakta och se om konsulten kan hitta andra alternativ än att varsla, säger Thomas Walther, klubbordförande för Livsmedelsfacket på Fazer Lövånger.

Bageriet i Lövånger

Ska se om varsel är rimligt

Enligt honom kommer konsulten att titta igenom materialet och se om det verkligen är rimligt att varsla de anställda. Därefter kommer parterna att träffas för nya förhandlingar om en månad.

Det är många som reagerat starkt efter att det blev känt att bageriet riskeras att läggas ned. Boende i bygden har engagerat sig och det är många som gör allt för att bageriet och arbetstillfällena räddas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bageriet i Lövånger

Mer i ämnet