Till vänster: Jessica Östberg, vice ordförande på Vårdförbundet i Västerbotten. Foto: SVT.

Kritik efter bemanningskris på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På Ortopeden 4 på Skellefteå Lasarett är nu vissa pass bara bemannade med nyutexaminerade sjuksköterskor. Något som facket är kritiskt mot.

Avdelningen Ortopeden 4 i Skellefteå har haft svårt med bemanningen i sommar. Nu har det under vissa pass bara arbetat nyutexaminerade sjuksköterskor där. Vårdförbundet tycker att det här är fel väg att gå för att lösa en tuff bemanning.

– När man kommer ut från utbildningen har man ju sin examen, men man har inte hunnit få den praktiska erfarenheten, säger Jessica Östberg, vice ordförande på Vårdförbundet i Västerbotten, och fortsätter:

– Jag tror att de känner en väldig press på sig när det blir en sådan här oerhört stressad situation för de här sjuksköterskorna.

”Sommaren är en svår peroid”

Verksamhetschefen på kirurg- och ortoped-kliniken säger att det inte är önskvärt att bemanna på det här sättet, men att sjuksköterskorna är kompetenta.

– Vi har inte kunnat bemanna alla våra pass med den ordinarie personalen, säger verksamhetschef Ferenc Sari. Sommaren är en svår period för alla sjukhus i Sverige. Vi rekryterar nytt folk från olika enheter och till och med från utlandet. Efter en inskolningsperiod har de börjat jobba mer självständigt nu.

Vårdförbundet säger att det är stora krav att ställa på nya sjuksköterskor. Hur ser ni på det?

– Det är alltid svårt att komma in på ett nytt ställe och arbeta självständigt, men alla våra nyutexaminerade sjuksköterskor har gått igenom en inskolningsperiod. Då fick de mer erfarenhet av enhetens rutiner och lite mer kännedom kring lokaler och annat.

”Orkar helt enkelt inte vara kvar”

Verksamhetschefen är också noga med att poängtera att den här avdelningen kan fråga om hjälp på kirurg-avdelningen intill om det skulle behövas. Men vissa pass är nu alltså bara bemannade med vikarier som är helt nya i yrket och avdelningen utvärderar redan sommaren för att lyckas bättre nästa år.

Trenden som facket ser är att trycket på nyutexaminerade sjuksköterskor börjar bli för hårt.

– Det är många nyutbildade som lämnar yrket ser vi idag, säger Jessica Östberg. De orkar helt enkelt inte vara kvar. De skolar om sig eller tar ett arbete från en arbetsgivare där de får bättre villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.