Foto: SVT

Facket varnar: Fler småskolor kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre bristen på elever utan för få behöriga lärare som stänger små skolor och byaskolor i Västerbotten. Lärarfacket varnar nu för att fler mindre skolor kommer att försvinna.

Barn är det gott om på Gummarksskolan utanför Skellefteå. Men det är så svårt att hitta behöriga lärare att det behövdes bara att ett par slutade för att hela skolan skulle hotas.

– Jag är rädd för att det i första hand är de mindre skolorna som drabbas av en allt tilltagande lärarbrist. Nu har den visat sig i Skellefteå och kommer att slå allt hårdare, säger Lärarförbundets ordförande i Skellefteå Anita Ericsson.

Gummarksskolans framtid

De små mer sårbara

För att klara skollagens krav på behöriga lärare har kommunerna börjat flytta eleverna från små skolor till större i närheten. Det har redan hänt högstadiet i Jörn, byaskolan i Botsmark och mellanstadiet i Umgransele i Lycksele.

Skellefteås skolchef delar bilden att de små skolorna riskerar att drabbas först.

– Små enheter med få medarbetare är mer sårbara om någon slutar eller går i pension, säger Anders Bergström.

”Finns ingen snabb lösning”

Skellefteå har ett tiotal mindre skolor med färre än 80 elever. 

– På sikt känner jag mig helt klart orolig. Men vi ska jobba för att hela tiden fylla på med lärare, säger skolchef Anders Bergström.

Lärarfacket tycker att den första åtgärden borde vara att höja lönerna. Men inte ens det lär klara den akuta bristen.

– Det finns ingen snabb lösning. Det måste utbildas fler lärare, säger Lärarförbundets ordförande i Skellefteå Anita Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummarksskolans framtid

Mer i ämnet