Foto: SVT

Familjen utvisas – elever anordnade manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Nourozi flydde från Afghanistan 2015 efter att ha utsatts för våld och hot. Efter ett och ett halvt år i Sverige har nu Migrationsverket beslutat att familjen ska utvisas tillbaka till sitt hemland. I morgon, fredag, är den sista dagen som familjen får vara i Sverige lagligt och i dag samlades hundratals elever, lärare och vänner för att stötta familjen under en manifestation.

Familjen Nourozi består av föräldrarna och deras barn Davood, 8 år, Maryam, 10 år och Mahmoud, 18 år. Alla har lärt sig svenska och fått både vänner och en trygg tillvaro i livet. Säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats under de senaste åren. IS kontrollerar stora delar av landet, väpnade konflikter pågår och regelbundna terrorattacker sker. Samtidigt har familjen Nourozi fått en trygg tillvaro i Umeå, fram tills nu.

– Sverige ska vara ett humanitärt föredöme i vår omvärld. Men nu känns det väldigt inhumanitärt att rycka upp barn som har kommit att se en trygg framtid i ett nytt land och nytt samhälle och skicka tillbaka dem till en krigszon, säger Nils Seye Larsen, som tog initiativ till en manifestation för att stötta familjen.

Hundratals elever och anhöriga visade sitt stöd

Efter att familjen fått avslag på sin tredje och sista överklagan på deras asylansökan anordnades i dag en manifestation i Umeå Energi Arena Vind för att visa stöd för familjen. 250 elever, omkring 15 lärare, föräldrar, vänner och anhöriga var på plats. Under manifestationen lästes brev upp som elever skrivit till familjen, elever sjöng sånger och ”Låt-familjen-stanna-ramsor” hördes.

IBK Dalen, klubben där de två yngre barnen spelar innebandy, har dessutom startat en namninsamling mot att familjen utvisas. En insamling som omkring 1.000 personer har skrivit under.

Familjen var tacksamma

Familjen hade fått besked om att de skulle utvisas den tredje mars, men nu väntar man på Migrationsverkets kallelse om hur det praktiskt ska gå till. Den har dragit ut på tiden och därför kommer familjen Nourozi att få stanna i Sverige ytterligare några dagar. Mamman i familjen, Fatima Nourozi, känner att läget är rätt hopplöst, men visar enorm uppskattning för de som samlades för att visa familjen sitt stöd.

– Jag är glad att folk är här och visar sitt stöd, att de visar att de är goda medmänniskor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.