Foto: SVT.

Fånge bet och skvätte blod på personal

Uppdaterad
Publicerad

En av fångarna på anstalten i Umeå blev våldsam under ett besök på NUS. Mannen bet en kriminalvårdare och krängde loss en droppslang så att blod spred sig.

Det var den 20 juli som händelsen inträffade på Norrlands universitetssjukhus. En intagen man på anstalten i Umeå hade förts dit för undersökning, och i samband med att ett urinprov skulle lämnas blev han våldsam och utåtagerande.

Hotade kasta urin

Fången hotade att han skulle kasta urin på bevakningspersonalen som då beslutade att handfängsla honom. Mannen satte sig då i kraftigt motvärn, bet den ene kriminalvårdaren i armen och den droppslang som var fäst i den intagnes arm lossnade så att blod spred sig över händerna och underarmarna på personalen.

”Psykologiskt påfrestande”

I olycksanmälan till Försäkringskassan beskrivs händelsen:

”Just denna del utmynnade inte i någon synlig skada, men risk för blodsmitta. Utöver detta är det psykologiskt påfrestande för personal att utsättas för risk för våld och motvärn.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.