Foto: SVT/Maja Suslin TT

Fånge JO-anmäler anstalt – fick kopierat brev

Uppdaterad
Publicerad

En intagen person på en anstalt i Umeå fick ett brev skickat till sig av en häktad kompis. Men när mannen öppnade brevet såg han att det redan var öppnat av personalen, vilket mannen också blivit varse om. Men fången hade fått en kopierad version av brevet istället för originalet. Nu JO-anmäler fången händelsen.

En fånge på en anstalt i Umeå fick ett brev skickat till sig. Det var en vän som satt i häkte som skickade brevet. Men när fången öppnade kuvertet, som var markerat att det redan öppnats, så låg inte originalbrevet där.

På brevets baksida hade kriminalvårdare kryssat i en ruta som informerade fången att det var öppnat men inte genomläst. Det brev som mannen fick var dock en kopia av kompisens brev som lagts tillbaka i kuvertet utan att anstaltspersonalen informerat om detta.

Hävdar att brevet kom kopierat

Personen JO-anmäler nu händelsen och hävdar att han blivit kränkt. I anmälan skriver fången att personen som skickade brevet sitter häktad utan restriktioner och hävdar också att det inte finns anledning eller tillåtelse till att kopiera brevet. Kriminalvårdaren menade dock att brevet kom i det kopierade formatet.

Hen som fick brevet skriver i anmälan att ”de har ingen rätt att kopiera mina brev om det inte innehåller fortsatt/pågående kriminalitet.” Mannen säger att han själv måste vara delgiven någon misstanke och hävdar att beslut från åklagare krävs för att använda kompisens brev som bevisning. Därför anser personen att integriteten blivit kränkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.