Lorents Burman (S): ”Fantastiskt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotniabanan är efterlängtad i den största staden i Norrland utan persontrafik på tåg.

Från och till Skellefteå flyger man, eller åker buss. Resenärerna på kustbussen välkomnade idag beskedet att regeringen verkar satsa på en Norrbotniabana.

– Jag blir superglad, det går mycket fortare att åka tåg, säger Roble Shremke.

– Det har jag väntat på i många år. Om man ska till Stockholm eller längre vore det härligt att stiga på tåget, säger Irene Åkerlund.

Söker pengar från EU

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är också ordförande i Norrbotniabanegruppen. Han är mycket nöjd över att löftet om byggstart för Norrbotniabanan.

– Det är fantastiskt bra. Nu kommer ju budgeten imorgon och det är först då vi får bekräftelse på om de samtal som vi fört med regeringen burit frukt, säger Lorents Burman.

Norrbotniabanegruppen har haft kontakt med bland andra Stefan Löfven, landsbygdsminister Sven-Eric Bucht och näringsminister Mikael Damberg, redan före valet och varit tydliga med sina önskemål.

– Vi har skickat in tre ansökningar om EU-pengar som förra regeringen avslagit, nu sätter vi stor tilltro till att den nya regeringen ska godkänna den fjärde så att vi kan skicka den vidare till EU, säger Lorents Burman.

Dragning genom Skellefteå

Nu hoppas man få pengar för att göra detaljplanering av Norrbotniabanans dragning. En av knäckfrågorna är hur järnvägen i så fall ska dras genom Skellefteå.

– Vi har redan nu ett ganska gott hum om hur dragningen genom Skellefteå ska se ut, sedan vet man inte hur det blir med överklaganden och sådant, säger Lorents Burman.

Resecentrum

Med pengar till en Norrbotniabana går också startskottet för en hel del stadsplanering. En våt filt med byggförbud har legat över de korridorer där järnvägen är planerad enligt Lorents Burman.

– Det har stått stilla i åtta år, med en borgerlig regering.

Bland annat så kan planerna på ett nytt resecentrum få fastare form. Men när skellefteborna kan ta tåget på sina resor är svårt att sia om.

– Om åtta... eller om tio år, kanske vi kan börja åka på järnvägen, säger Lorents Burman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.