Foto: Privat

Fart och fläkt i årliga gräsklippsracet

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad arrangerades nyårsloppet med åkgräsklippare i Boliden – och det gick undan!

– ”Jeppe” Karlsson voltade med sin gräsklippare, men det gick bra, meddelade tredjepristagare Magnus Hedlund.

På grusplanen på Malmbacka IP i Boliden hade en tävlingsbana sandats, och det var riktigt bra fart i grejerna i år.

– Ja, jävlar också, var härligt det var! Ett riktigt bra race, rapporterar Magnus Hedlund i föreningen Blue Smokers Boliden som arrangerat loppet som i år hade tolv deltagare på sina gräsklippare.

– Jag själv blev trea, så ingen seger för min del. Men trea är bättre än sist så det är inte allt för tokigt, säger han.

500 personer såg loppet

Traditionen har pågått i 13 år, då även med mopeder, men det är bara sista fyra åren som loppet blivit renodlat med åkgräsklippare. På idrottsplatsen, dit ungefär 500 åskådare hade sökt sig, gick det undan under nyårsaftonens milda dag.

Foto: Privat

– Maskinerna når upp till ungefär 50 kilometer i timmen. Det var faktiskt en som flög idag, deltagaren ”Jeppe” Karlsson voltade med sin gräsklippare, men det gick bra, kunde Magnus Hedlund meddela.

”Ett gäng uppfinnar-Jockar”

Trots att maskinerna ser ut som en vanlig åkgräsklippare så duger de inte till att klippa gräsmattan med, utan är anpassade efter isracingen, förklarar Magnus Hedlund:

– Det är inte något åbäke direkt. Men vi är ett gäng som gillar att mixtra och greja, och som alla hållit på med någon typ av motorsport. Vi är som ett gäng uppfinnar-Jockar allihopa!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.