Klättrare fast på fjället

Uppdaterad
Publicerad

Två klättare sitter fortfarande fast på Norra Sytertoppen i Tärnafjällen. Vädret har försämrats och det är oklart när de kan undsättas.

Mörkret  och sämre väder försvårar arbetet och polisens helikopter drogs tillbaka för dagen vid 20.00-tiden.

Det är två killar som klättrat upp på Västerbottens högsta berg, Norra Sytertoppen, 1768 meter över havet.

Dramat på Sytertoppen

Ingen skadad

Enligt polisen är ingen skadad men själva räddningsaktionen har hittills inte lyckats. Under dagen har de alpina fjällräddarna från Norrbotten sökt, men förgäves.  Fjällräddare från Tärna/Hemavanområdet förstärkte gruppen sent i eftermiddags,  ytterligare fem personer anslöt till letandet. Polis med helikopter finns i området, men endast fjällräddare fortsätter letandet i mörker. Två hundar används också i letandet.

Ringde själva

Larmet kom redan vid åttatiden på torsdagsmorgonen. De saknade ringde själva och sade att de inte visste var de var. Sedan slutade batteriet i deras mobiltelefon att fungera.

-Vi som nu förstärker kommer att sprida ut oss och söka, berättar Johan af Ekenstam, en av de fem lokala fjällräddarna som nu förstärker räddningsgruppen.

Det finns inte mycket uppgifter om de två personerna som befinner sig där. Inte heller hur de är rustade för natten.

-Är de dåligt klädda kan det bli kallt. Blåser gör det också och snöar, säger Johan af Ekenstam.

Polishelikoptern lyfte igen vid 6-tiden på fredagsmorgonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Sytertoppen

Mer i ämnet