Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild. Foto: TT

Fick fel bit av hjärnan bortopererad

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinnan opererades i Umeå för epilepsi. En bit av hjärnan togs bort, men problemen blev bara fler efter ingreppet. Hennes mamma anmälde då sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg. Nu har ärendet granskats.

Neurokirurgen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå opererade bort en bit av hjärnan på en ung kvinna från Östersund som drabbats av svår epilepsi. Ingreppet i april 2013 var komplikationsfritt och skedde efter en utredning som visat på diskreta förändringar i hjärnans vänstra temporallobs främre del.

Men epilepsiproblemen fortsatte och kvinnan i tidiga 20-årsåldern upplevde nu också problem med språk och minne.

”Det sades till oss att hon skulle träna upp detta, det har inte gått”, skriver hennes mamma, som valde att anmäla operationen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i början av förra året.

Problemen med epilepsin, språk och minne fanns då kvar. Hon är dessutom hjärntrött och måste ha daglig hjälp.

”Skulle inte ha genomförts”

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har enligt anmälan i efterhand bedömt att operationen i Umeå inte skulle ha genomförts och har kommit fram till att epilepsianfallen startar längre bak i hjärnan.

Nu har IVO granskat ärendet och anser att mer utredning borde ha gjorts innan operationen genomfördes. Det bedöms också att ingreppet inte omfattade rätt område.

”IVO bedömer att utredningsunderlaget borde ha kompletterats med ytterligare undersökningar för att säkerställa var epilepsifokus fanns”.

I övrigt hittar tillsynsmyndigheten inte några skäl till kritik vare sig av vårdgivaren eller sjukvårdspersonalen.

Inte säkert att symtomen orsakats av operationen

Samtidigt säger IVO att kvinnans symptom och besvär efter operationen inte med säkerhet kan kopplas till den relativt begränsade operationen.

”Hjärnoperationer innebär alltid risker för mer eller mindre svårartade komplikationer även när de är helt korrekt utförda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.