Arkivbild. Foto: TT

Äldre får inte sjukgymnastik – trots ordination

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett äldreboende i Umeå kommun fick inte sjukgymnastik på flera månader. Något som bortprioriteras på flera äldrecenter i kommunen.

Ett äldeboende i Umeå kommun har lex Maria-anmälts efter att en patient inte fick rehabiliteringsinsatser som var ordinerade av sjukgymnast. Den uteblivna rehabiliteringen ledde till ökad smärta, minskad funktion och försämrad förmåga för patienten att förflytta sig med rollator.

Ingen träning under semestern

Personalen har brustit i rapportering och dokumentation kring rehabiliteringsträningen. Bland annat konstateras att rehabilitering inte prioriteras bland ordinarie personal och inte introduceras till vikarier, vilket innebar att träningen uteblev under semesterperioden.  Det har även funnits brister i avvikelserapporter för uteblivnina rehabiliteringsinsatser.

Hälften av de boende missar rehabilitering

Kommunen ser mycket allvarligt händelsen och i en egen undersökning har de sett att runt hälften av kommunens vård- och omsorgsboenden har en kultur där rehabilitering inte utförs trots ordination. Detta ska nu åtgärdas med nya rutiner och åtgärdspan. Bland annat genom att chefer får ansvar för att informera ny personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.