Marie Göranzon invigde filmfestivalen i Adak. Här pratar hon med eldsjälen för sagabiografen Eivor Jonsson Foto: Leif Henningsson

Filmfestival firar 20-årsjubileum

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det invigning av den årliga filmfestivalen i Adak som i år dessutom firar 20-årsjubileum.

Festivalen invigdes med pompa och ståt av skådespelerskan och sommarprataren Marie Göranzon. För henne var det första gången hon besökte sagabiografen och Lappland och det var en överväldigad Göranzon som efter invigningen pratade med Västerbottensnytts utsände Leif Henningsson.

– Lugnet och generositeten tycker jag är helt fantastiskt! Det känns underbart roligt att vara här. Jag kommer prata väldigt mycket om Adak och sagabiografen när jag kommer hem, sade Marie glatt.

Drygt 150 personer hade besökt festivalen vid tvåtiden på lördagseftermiddagen. Under de kommande fem dagarna kommer det visas filmer som Nobels testamente och Kvarteret skatan åker till Laholm. Även en del dokumentärer ska visas i onsdagens dokumentärfilmsblock.

Nytt för i år är att festivalen är fyra dagar istället för tre och att spelmansstämman är flyttad till torsdagen. Då är cirka 40 spelmän inbjudna till att delta under festivalens sista dag. Ungefär 2500 personer förväntas komma till festivalen under veckan och det är ett mål som inte känns helt orimligt.

– Vi har haft mycket spontanbesök inför förberedelserna av filmfestivalen. Personer har kommit hit som har hört om festivalen av vänner eller på annat sätt och velat se hur det går till, säger Märit Lundberg medlem i styrelsen av sagabiografen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.