Foto: TT/Länsstyrelsen

Fjällområde stängs för skotertrafik

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten beslutade att från och med idag stänga ett fjällområde mellan Vilhelmina och Dorotea för skotertrafik.

Området som där skoterförbudet införs är Gitsfjällets naturreservat som ligger på kommungränsen mellan Vilhelmina och Dorotea. Det är med stöd av 3 § terrängkörningslagen och 15 § punkt 2 terrängkörningsförordningen som Länsstyrelsen i Västerbotten tagit beslutet.

Länsstyrelsens motivering till beslutet är att Vilhelmina södra sameby under den angivna perioden som förbudet gäller att ha runt 400 renar i det utpekade området.

Eftersom störningar från körning med snöskoter kan befaras anser Länsstyrelsen att förbudet är befogat.

Förbudet gäller från och med fredagen den 24 mars 2017 och fram till dess att majförbudet inträder den 5 maj 2017. Däremot är skoterleder inom området fortsatt öppna.

Majförbudet

Majförbudet inträder den 5 maj och efter det krävs det dispens från Länsstyrelsen för att köra snöskoter på statlig mark.

Tillfälliga skoterförbud inom samebyarnas kalvningsområde kan införas redan innan majförbudet inträder.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.