Foto: SVT

Fjällturismen ökar stadigt

Publicerad

Intresset för fjällturismen ökar stadigt. I år räknar fjällsäkerhetsrådet med att cirka 700 000 turister ska söka sig till de svenska fjällen. Och en del gör det genom att sitta på hästryggen.

Med bestämda drag ryktas Islandshästen Bläs efter en hel dags ritt rakt in i Skebleskalet i Ammarfjällmassivet. Det är tidig kväll och solen ger ett underbart lågt ljus över fjälltopparna.

– Jag kommer för naturen och hela totaluppleveslen och jag njuter i fulla drag, säger Carina Johansson från Nol i västra Götaland medan hon ryktar sin häst.

”Hästturismen ökar väsentligt”

Just på den här turen är det sex kvinnor från hela Sverige som guidas av Malin Johansson från Ammarnäs. Enligt fjällsäkerhetsrådet är det drygt 700 000 personer som beräknas komma till de svenska fjällen nu i sommar.

– Det går lite upp och ner men de senaste åren har har vi sett att hästturismen i fjällen ökat väsentligt, säger Malin Johansson.

Bytte motorcykeln mot hästar

Malin och hennes man Osvald Jonsson tröttnade på att använda motorcykeln i renskötseln och satsade på hästar istället och det utvecklades till att ta med turister på fjället i det området där renarna fanns. Enkelheten, att bo i kåta med naturen nära inpå och att ta sig fram med hjälp av islandshästar är tanken för besökarna.

”Jag njuter av varenda stund”

Efter att ha tagit hand om och utfodrat hästarna samlas allihopa utanför kåtan och lagar mat över öppen eld. Kaffet hälls upp och de flesta lägger sig ner och för att smälta maten. Fjällltopparna reser sig runt och motljuset lyser i Skeblesjön. Det är fräscht i luften.

– Jag njuter varenda stund häruppe, säger Ulrika Sjöström från Uppsala. Det är fysiskt jobbigt men det ingår i paketet och det är så det ska vara. Jag får vila från allting annat och det går inte att tänka på vardagsbekymren utan här är man bortkopplad från allting. Telefonen fungerar inte och det är jätteskönt att bara vara här och nu, säger Ulrika Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.