Foto: TT

Efter hotfulla situationer – kommunhus låser dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera hotfulla situationer vid länets kommunhus väljer nu allt fler kommuner att ha låsta dörrar in till politiker och tjänstemän. Numera får besökarna i stället anmäla sig i receptionen.

I Storuman har det under alla år varit helt öppet för medborgarna, bara att traska rakt in för att få prata med politiker och tjänstemän. Men sedan fem månader tillbaka är det nu låst i receptionen.

– Här har vi helt låst på grund av säkerhetsrisken. Vi har haft några incidenter som har gjort att det känts osäkert. Om det skulle börja brinna har vi numer också lättare att kontrollera vilka som finns inne i huset, säger Agnetha Holmgren som är kundtjänsthandläggare i kommunhuset i Storuman.

Behöver anmäla sig i reception

Ingrid Elebrink som är konsumentvägledare i Storuman tycker att kommunhuset ger ett öppet intryck trots att man måste anmäla sig i receptionen.

– Vi är duktiga på att hjälpa de som kommer hit och anmäler sig i receptionen och så får vi en mycket större säkerhet, säger hon.

Att det nya sättet fungerar bra håller Agnetha Holmgren med om.

– Jag tycker att vi fick en mycket bättre situation och det fungerar utmärkt.

Ansvariga för säkerheten vid Umeå stadshus har fått uppdraget att se över hur det ska bli bättre och snabbare service för medborgarna och hur säkerheten för förtroendevalda samtidigt ska höjas. Så här säger ansvariga i Umeå om situationen:

Mer än hälften av länets kommunhus är låsta

I Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Vännäs, Nordmaling och Skellefteå är det låst in till tjänstemän och politiker och man får anmäla sig i receptionen. I övriga kommuner är det helt öppet. Och på de flesta ställen är det låst in till socialkontoret eller individ- och familjeomsorgen.

Men i Malå är det fortfarande helt öppet, det är bara i receptionen som man sitter bakom glasväggar.

– Vi finns ju till för allmänheten och därför tycker vi att kommunhuset ska vara öppet och tillgängligt för alla, säger Helena Jonsson som jobbar i receptionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.