Foto: SVT

Forskare riktar hård kritik mot Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar forskaren Ruth Mannelqvist i Umeå hård kritik mot Försäkringskassan. Systemet är inte rättssäkert, menar hon.

Försäkringskassan har fått ett tydligt uppdrag från regeringen: att minska sjuktalen. I Västerbotten har både avslagen och indragen sjukpenning ökat.

Men att fler bedöms kunna jobba nu än tidigare är inte oproblematiskt, menar forskaren Ruth Mannelqvist vid Umeå universitet.

– Jag ser det som ett problem att man har en politisk vilja om att man ska ha ett visst sjuktal i landet och att det påverkar en juridisk bedömning, säger Ruth Mannelqvist till SVT.

Tror du då att det är fler som kan jobba?

– Nja, jag är tveksam till det. Om man tittar på den arbetslivforskning som finns så kan man konstatera att arbetslivet är väldigt ansträngt för många, säger hon.

Läs även: Utbrända Malin blev utan sjukpenning

”Handlar inte om att folk blir friskare eller sjukare”

Ruth Mannelqvist är professor i rättsvetenskap och har forskat just på hur arbetsförmåga bedöms och utreds. Hon ser stora brister i det nuvarande systemet.

– Det är rättsosäkert så till vida att det är svårt att förutse vad beslutet kommer att vara. Reglerna har sett ungefär likadana ut under väldigt lång tid, men tillämpningen av reglerna har sett ganska olika ut. Sjuktalen har varierat genom åren och det handlar inte om att folk blir friskare eller sjukare, utan om hur man tillämpar reglerna, säger Ruth Mannelqvist.

Läs även: Facket: Anställda har brutit ihop

Vill skrota regeln

Hon skulle bland annat vilja skrota 180 dagars-regeln som innebär att alla sjuka ska testas mot hela arbetsmarknaden efter sex månader – i stället vill hon se fler individuella lösningar. Och hon tycker att fokus borde ligga på att ta reda på varför folk blir sjuka på jobbet.

– Jag tycker att man har börjat i fel ände. Jag skulle vilja se att man lägger mer fokus på att ta reda på varför man hamnar i sjukförsäkring innan man slänger ut folk ur försäkringen, säger Ruth Mannelqvist.

Annika Strandhäll (S), som är ansvarig minister, svarar på kritiken. Läs: Ministern: ”Vi har problem”

Vill du se mer? Här hittar du hela inslaget!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.