Siffror visar att allt fler unga killar hoppar av gymnasiet. Foto: TT.

Fler unga män hoppar av gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Det är betydligt fler unga kvinnor i länet som väljer att plugga vidare efter gymnasiet jämfört med männen. Samtidigt ökar andelen killar som hoppar av gymnasiet.

Andelen killar som bara gått ut nian har ökat i Västerbotten. Enligt siffror från SCB är det fler killar än tidigare som inte får slutbetyg i gymnasiet. Var tionde man mellan 20 och 24 år saknar slutbetyg.

Och då kan det bli tufft att få ett jobb.

– Arbetsgivare i dag efterfrågar i huvudsak gymnasieutbildning, och då är det inte ett samlat betygsdokument utan hela gymnasiet på 2.500 poäng ungefär, säger Michael Hörnqvist, arbetsförmedlare i Umeå.

Kan bli problem för killar

Samtidigt som det är fler killar som inte går klart gymnasieskolan är det betydligt fler kvinnor som fortsätter att plugga.

2015 fortsatte knappt 40 procent av länets kvinnor mellan 20 och 24 år till högre studier medan motsvarande siffra bland länets unga män var knappt 25 procent. Och att skillnaderna i utbildningsnivå mellan kvinnor och män är så pass stora kan leda till problem.

– Killar får svårt att få ett bra jobb eftersom att de inte har tillräcklig utbildning, men ur samhällsperspektiv ökar utbildningsklyftorna segregationen mellan kvinnor och män, säger Lena Abrahamsson, professor vid Luleå tekniska universitet.

I Malå är det endast en man i åldern 20-24 år som studerar vid högskola.

Fakta: Antal män/kvinnor som läser vidare

Så här såg fördelningen män/kvinnor som läser vid högskola ut 2015 i åldersgruppen 20-24.

Nordmaling

Män 9

Kvinnor 25

Bjurholm

Män 3

Kvinnor 8

Vindeln

Män 6

Kvinnor 11

Robertsfors

Män 14

Kvinnor 16

Norsjö

Män 2

Kvinnor 4

Malå

Män 1

Kvinnor 10

Storuman

Män 7

Kvinnor 15

Sorsele

Män 6

Kvinnor 5

Dorotea

Män 4

Kvinnor10

Vännäs

Män 23

Kvinnor 35

Vilhelmina

Män 8

Kvinnor 23

Åsele

Män 3

Kvinnor 9

Umeå

Män 2430

Kvinnor 3256

Lycksele

Män 17

Kvinnor 33

Skellefteå

Män 271

Kvinnor 370

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.